Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Za novu godinu bi trebalo da dobijem psa i naravno sve za njega kupovaću samo u Pet centru. Zanima me da li da uzmem mešanca da nemam problema sa rodovnikom ili rasnog? Koje da bude rase? Koja je rasa najbolja za stan od 53 kvadrata? Da li je bolje da bude štene ili odrastao i da li da bude muško ili žensko? Hvala vam, Marta

O: Pošto je raznolikost rasa pasa velika, neophodno je da pre kupovine psa  budući vlasnik odluči koje  bi rase došle u obzir u odnosu na uslove koje ima i zahteve koje postavlja.

Što se tiče starosti psa, mislim da je bolje da izaberete štene, zato što ćete njega lakše navići na pravla Vašeg doma, on će rasti sa Vama i usvajati  Vaše navike.

Kupovinom mladog psa u obavezi ste da ga vodite na redovnu vakcinaciju, kao i da mu stvorite osnovne higijenske navike. Da bi odrastao u zdravu jedinku, potrebno je da mu obezbedite hranu što boljeg kvaliteta (premium ili superpremijum).

Odrastao pas bi bio preporuka više za starije ljude kojima je potrebno društvo; štenad zahteva više energije i više uloženog truda.

Što se  tiče odabira pola budućeg psa, preporučila bih Vam da dobro razmislite, jer je kuja mnogo naklonjenija porodici i ima prisniji odnos sa ljudima, dok je mužjak agresivniji i smeliji. Takođe, veoma je bitno naglasiti da ženke imaju teranje u proseku 2 puta godišnje u trajanju od 3 nedelje, pa samim tim i potencijalno veliki broj štenadi, pa ako ne biste potomke, onda bi sterilizacija bila najbolje rešenje. Sterilizacija ne menja ličnost psa. Za razliku od ženki, mužjaci su cele godine raspoloženi za parenje, samo čekaju mirisne signale koje im šalje ženka koja je u estrusu, pa povedeni tim signalima, mogu pobeći i potući se sa drugim mužjacima.

Što se tiče izbora rasnog psa ili mešanca, tu se stvari dosta razlikuju. Ako uzimate rasno štene, tu ćete već unapred znati kako će izgledati kad odraste, koje su mu vrline, a koje mane (da li je dobar čuvar, da li je agresivan, da li voli puno aktivnosti itd.), dok su sa štenetom mešanca budući izgled i temperament više faktori izneneđenja.

Pas male rase je prikladniji za čuvanje u stanu. Oni manje jedu, ali  neki mogu biti veoma izbirljivi pa primorati vlasnika da kupuje hranu vrhunskog kvaliteta. Iako su mali, potebno im je isto aktivnosti kao i velikim psima, ali im  je u stanu potrebno mnogo manje prostora. Neke rase kao što su jorkšir terijer, malteška pudla, pinč, pekinezer ... ne zahtevaju neku posebnu aktivnost, samo redovnu šetnju, dovoljno je istrčavanje od dvadestak minuta dnevno, što je veoma zahvalno ako nemate dovoljno vremena. Psi malih rasa mogu da budu agresivni uprkos svojoj veličini. Ako odaberete psa duge dlake, moraćete dosta vremena da uložite u negu i održavanje krzna, kako bi pas lepo izgedao.

U male rase pasa spadaju: Pomerinan, Mops, Maltezer, Francuska pudla, Bigl, Bišon, Čivava, Ši-cu, Škotski terijer, Mini šnaucer, Jorkšir terijer  itd.

Predlažemo da pogledate širok asortiman Pet Centra za higijenu unutrašnjih prostora.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak