Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve ženke morskog praseta, starosti 2 meseca. Već dva dana imaju otežanu stolicu i preko jednog oka imaju neku belu skramu, slabije jedu i slabije se kreću. Kod jedne je bilo parče sena u oku koje sam izvadila, šta da radim? Milena

O: Kod Vašeg ljubimca najverovatnije je reč o opstipaciji. Opstipacija podrazumeva otežano pražnjene creva, usled čega životinja ima tvrdu, suvu stolicu, ili - ređe - dolazi do potpunog izostanka defekacije. Uzrok ovakvom stanju najčešće je neadekvatna ishrana teško svarljivom ili jednoličnom hranom.

Takodje uzrok može biti nedovoljan unos vode u organizam, kao i  premalo kretanja. Ako je reč o dugodlakom zamorčiću, opstipacija može biti uzrokovana i progutanom dlakom, koja se formira u crevima kao kuglica.

Ukoliko ovakvo stanje potraje, može nastati stanje opasno po život.

Kod dugodlakih zamoraca i kunića važno je redovno češljanje, te dostupnost zelene i sveže hrane bogate vlaknima. Vlakna su važna bakterijama unutar cekuma kako bi ostale u ravnoteži i pomogle varenju unesene hrane u organizam. Vlakna pomažu i u održavaju normalnu peristaltiku creva, a manjak vlakana dovodi do usporavanja varenja, promene u pH cekuma, fermenataciji i konačno do indigestije.

Zamorčići imaju dva tipa fecesa. Prvi tip fecesa predstavlja formirana, suva peleta smeđe do tamno smeđe boje, koja sadrži malo vode i neprobavljiva vlakna. Drugi tip fecesa ili cekotrof, najčešće je uočljiv kod koprofagije (zamoračić jede vlastiti izmet). Digestija vlaknastih supstanci, a naročito povrća, u zamoraca umnogome zavisi od bakterija i protozoa u debelom crevu koje omogućavaju da se iz njih izvuku svi potrebni vitamini. Stoga zamorci proizvode, a zatim ponovno probavljaju ovakvu stolicu koja je bogata K i B vitaminom te bakterijama koje su sastavni deo crevne mikroflore. Osim toga, kako su isključivi biljojedi, organizam im ne proizvodi pojedine vitamine i enzime esencijalne za sintezu proteina, tako da ih nadoknađuju ponovnim varenjem. 

Ishrana mora biti bazirana na suvom senu, koje je bogato sirovim vlaknima, a osim što omogućuje pravilno varenje, važno je i za trošenje zadnjih zuba jer omogućava stalno žvakanje. Osim sena važno je i voće i povrće, koje uvek mora biti sveže i osušeno. Prevelike količine voća i povrća mogu dovesti do proliva pa je zato važna doslednost u hranjenu, te vođenje računa o vrstama voća i povrća, odnosno izbegavanje povrća koje nadima, kao što je kelj, te ograničeno davanje voća koje fermentira. Zamorčići mogu jesti i gotovu paletiranu hranu, namenjenu isključivo njima. Voće i povrće koje ostane nepojedeno, odnosno ostane preko noći u kavezu, treba skloniti iz kaveza i zameniti svežim. Novu hranu treba uvoditi postepeno, kako bi se digestivni trakt prilagodio i izbegli problemi kao što su proliv (dijareja) ili zatvor (opstipacija). Uz navedeno, važno je dodavanje vitamina C, koji je pored ostalog, odgovoran i za pravilnu peristaltiku creva.

Pokretanju probave pomaže i masiranje trbuščića, a može se dati i 1 ml parafinskog ulja.

Ukoliko još uvek Vaš zamorčić nema stolicu, odmah se obratite svome veterinaru. Opstipacija koja suviše dugo traje može uzrokovati intoksikaciju organizma koja može biti prognostički nepovoljna.

Kad se reši problem opstipacije, savetujem Vam gotovu  hranu za zamorčiće npr. Cavia Nature prestige, bogatu iskoristivim vlaknima, te stabilnim vitaminom C, kao  i preparat Pro Digest – probiotik, za održavanje crevne flore.