Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam psa mešanca starog 9 meseci. Beonjače su mu crvene, ali ne znamo od čega. Kod veterinara smo kupili mast za oči ali mu ne prolazi. Od čega bi to moglo biti? Hvala unapred i pozdrav.
Vera Radić

O: Beonjača ili sclera predstavla fibrozni, spoljašnji omotač oka, koji se sastoji od kolagenih i elastičnih vlakana. Bele je boje, dok kod sasvim mladih jedinki može biti blago plavičasta, dok kod starijih može biti blago žućkasta (zbog nagomilavanja masti).

Sem što štiti unutrašnju strukturu oka, koja je veoma nežna, obezbeđuje i mesto na koje se fiksiraju očni mišići koji poreću očnu jabučicu u raznim smerovima, u zavisnosti od volje životinje. Pošto je zdrava beonjača bele boje, svako odstupanje od te boje predstavlja problem.

Zacrvenjenost beonjača je znak infekcije. Zapaljenje beonjače je uglavnom hronično i bolno oboljenje karakterisano edemom i ćelijskom infiltracijom tkiva. Sem pojave crvenila, javlja se iscedak iz oka, bol, svrab, otok fotofobija, suzenje, poremećaj vida itd. Razlozi koji dovode do upale su mnogobrojni: hemijski agensi, mehaničke povrede, strano telo, delovanje mikroorganizama ili postojanje nekog drugog oboljenja koje za posledicu može imati i ovu manifestaciju.

Preporučila bih Vam da psa odvete na detaljan oftalmološki pregled.

Aplikacija masti (najverovatnije antibiotskih) ostaje bez  rezultata u slučajevima kada oboljenje nije uzrokovano bakterijama ili kada ta vrsta bakterija nije osetljiva na antibiotik koji ste primenili. Iz tih razloga se pri svakoj sumnji na infekciju radi bris (uzorkovanje materijala sa unutrašnje strane kapaka). Na ovaj način se dobija tačna informacija koji je uzročnik u pitanju i na koji je antibiotik osetljiv. Zatim veterinar odeređuje terapiju. Terapija se sastoji od lokalne aplikacije antibiotskih masti, u lakšim slučajevima, ili čak primene injekcionih preparata.

Preporučujemo da pogledate proizvode Pet Centra za higijenu očiju.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak