Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam patuljastog pinča starog sedam godina, i posle dosta premišljanja odlučili smo se da ga kastriramo iz više razloga, a glavni je zbog agresivnosti prema drugim psima. Kastriran 31.10., sve dobro prošlo, ali četvrti dan od operacije ga napadne veliki pas lutalica i ujede ga za glavu. Taj dan počinje da povraća i gubi ravnotežu. Na glavi nema ožiljka, samo mala krastica ali jako je bolno (ne može da trese ušima). Dođe veterinar, 3 dana antibiotici i rymadil protiv bolova. Sada kuca normalno jede, bol u glavi se znatno smanjio, ali više nije kao pre. Repić mu je podvijen, jako se boji čak i nas (jer ga držimo kad mu daju inekcije, a on nikad nije bio bolestan, pa mislim i da se tu jako istraumirao), ne želi da radi ono što je najviše voleo, samo leži u svojoj korpi i spava. I primećujem da podiže zadnju šapu prilikom šetnje. Imate li vi odgovor na ovakvo povlaćenje? Hoće li to prestati, jer je bio i više nego vedar i živ psić! Da li treba da ga vodim da ga pregleda neki drugi veterinar (premda mi ga je žao da se traumira, jer teško podnosi bilo kakvo zagledanje njega)?  Unapred hvala, Višnja

O: Traumu glave redovno prati smanjenje ili gubitak funkcija mozga koje su obično posledice potresa mozga, edema, kontuzije, razderotine, frakture, kompresije ili krvarenja. U slučaju traume glave u pasa najpre bi trebalo obratiti pažnjiu na sledeće simptome: razlike u izgledu zenica, da li su udovi kruti ili mlitavi, neuobičajeni pokreti očiju, krvarenje iz nozdrva, krvarenje iz ušnog kanala, napadi, držanje glave na jednu stranu. Naravno, komplikacije stanja, osim uginuća, su i trajne posledice gubitka funkcija ekstremiteta (nemogućnost hodanja) ili bilo kojeg drugog organskog sistema.

Povrede glave zahtevaju detaljniju dijagnostiku. Ovo je neophodno za prepoznavanje povrede glave i utvrđivanje težine povrede. Kompletna anamneza i opšti klinički pregled najvažniji su delovi inicijalne dijagnoze povrede glave. Prema prvim nalazima, veterinar može sprovesti neurološki pregled. Veterinar bi trebao zdravstveni status koji može uključivati procenu funkcija mozga i određivanja lokalizacije povrede. Kompletan neurološki pregled je ipak bolje uraditi kada je pas u potpunosti budan jer je u većini slučajeva potrebno proceniti i da li su prisutne i teže ozlede poput ozleda kičmene moždine i unutrašnjeg krvarenja.

Tek kada je pas stabilan sprovodi se ostali kompletan klinički pregled kako bi se uočile i manje povrede koje direktno ne ugrožavaju život psa. Dodatne pretrage koje bi bilo dobro uraditi su: neurološki i pregled oko fraktura i krvarenja, analiza krvi (naročito nivo hematokrita kako bi se isključila krvarenja), biohemija krvi. Kontinuirani neurološki pregledi neophodni su u procenjivanju progresije stanja i prognoze i ocene terapije. Takođe, preporučljivo je uraditi RTG-snimak kako bi se odredile frakture i eventualne povrede mozga. Indikovano bi bilo uraditi CT i MRI ali se te dijagnostičke metode kod nas još uvek ne koriste.

Lečenje trauma glave prvenstveno zavisi od uzroka i veličine. U lečenju se sprovodi nadoknada tečnosti infuzijama, zatim se daju lekovi protiv bolova, lekovi za smanjenje otoka mozga, po potrebi lekovi za smirenje ako se jave napadi. Od velike je važnosti ponavljati neurološki pregled kod veterinara jer se stanje ozleđenog mozga može menjati relativno brzo.

Promatranje od strane vlasnika ima važnu ulogu u lečenju problema. Najbitnije je nekoliko dana nakon povrede pomno posmatrati psa te ukoliko se uoče sledeći znaci zatražiti hitnu pomoć veterinara: zenice su proširene ili postoji neuobičajeni pokret očiju, nekoordinacija, držanje glave na stranu ili hodanje ukrug, udovi koji se čine ukočenima ili pak mlitavima, krvarenja iz ušiju ili nozdrva, napadi.

Optimalna terapija za Vašeg psa je kombinacija kućne i profesionalne nege. Redovno dajte preporučene lekove, posmatrajte stepen aktivnosti, apetit i zainteresovanost kako biste bili u stanju da veterinaru date što bolju anamnezu.

U svakom slučaju Vam savetujem da psa odvedete veterinaru i uradite rentgenski snimak.

Svu potrebnu opremu za Vašeg psa možete pogledati na sajtu Pet Centra.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak