Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Hrčka imam od maja 2008. i nikad nisam imala problem kao sada... Kada sam se vratila iz škole videla sam da je moj hrčak izbacio napolje svoju levu kesicu. Da li možete da mi kažete zašto se taj problem desio? Osim njegovih zrnaca on je jeo brokole, listove rotkvice i hladno kiselo mleko kao i jaču hranu za njega... (npr. meso, čokoladu i sl). Da li će se taj problem i dalje dešavati i sa čime da ga hranim da se to ne bi dogodilo ponovo? S poštovanjem i pozdravom, Kristina

O: Hrčak poseduje prostrane obrazne vrećice koje su veoma rastegljive. One imaju i funkciju čuvanja i transporta hrane.

Hrana u ovim vrećicama ne dolazi u kontankt sa pljuvačkom, tako da može duže vremena ostati sveža i suva. Hrčak redovno prazni vrećice tako što masirajući obraz prednjim šapama potiskuje sadržaj vrećica ka usnoj duplji i prema spolja.

Ponekad, usled nepravilne ishrane ili ako uzme preveliki komad hrane, dođe do začepljenja vrećica (impakcije). Tada hrčak pojačanom silom pokušava da izbaci sadržaj koji mu smeta, pa nekad dođe do ispadanja cele vrećice napolje, naročito ukoliko vrećica nije dobro fiksirana za okolno tkivo.

Takođe, inflamatorni procesi zida vrećice mogu dovesti do njenog ispadanja. Inflamatorni procesi nastaju dejstvom mehaničkih, hemijskih, infektivnih faktora.

Ishrana hrčka treba da je bazirana na suvoj hrani za hrčke uz povremeno dodavanje svežeg voća i povrća. Hraniva animalnog porekla (meso, mleko, riba, jaja), kao ni slatkiši ne treba da se nađu na jelovniku vašeg hrčka.

Postojeći problem možete rešiti samo odlaskom kod veterinara.

Da biste sprečili dalje pojavljivanje ovakvog problema, hranite hrčka ispravno.

O pravilnoj ishrani hrčka možete više pročitati ovde.