Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam plavu rusku mačku staru nepuna dva meseca, koja živi u stanu. Povremeno se čese na raznim mestima na telu, najčešće oko vrata. Šta u ovom uzrastu treba koristiti da bi se maci pomoglo,  ili je to normalna pojava. Kada macu treba vakcinisati? Milan

O: Mačići se prvi put vakcinišu protiv mačijih zaraznih bolesti u uzrastu od 8 - 9 nedelja, a revakcinišu se posle 4 nedelje od vakcinacije. Vakcina je polivalentna i omogućava zaštitu Vaše mace od upale gornjih disajnih puteva  i zaraznog zapaljenja creva - panleukopenije mačaka.

To su veoma kontagiozna oboljenja i teško se leče.

Ukoliko to već niste uradili, a pre prve vakcinacije, neophodno je da Vašu macu očistite od crevnih parazita. Kod nas u Pet centru možete da kupite preparate za dehelmintizaciju mačića (pasta, tablete). Preporučljivo je takođe da Vašu macu vakcinišete i protiv besnila. Vakcinacija mačaka protiv besnila se vrši od 3. meseca starosti.

Svrab kao simptom može da se pojavi iz više razloga. Može nastati kao posledica alergija različitog porekla, kod prisustva ektoparazita, kao posledica mehaničkih oštećenja i iritacije kože. Kod promena koje imaju svrab kao simptom, problem se rešava tako što se tačno definiše uzrok svraba koji se zatim pokušava da  ukloni, a samim tim se sprečava i svrab. Znači, svrab je simptom nekog drugog procesa koji se odigrava a ne bolest koja se terapira.

Ono što Vam još predlažem da uradite je da zaštitite Vašu macu od ektoparazita. S obzirom na njenu starost i moguće prisustvo buva, najbolje bi bilo da kao zaštitu koristite preparat FrontLine u spreju, koji će uništiti sve eventualno prisutne buve, a i ima zaštitno delovanje do 5 nedelja.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak