Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zašto mi je zečica prokrvarila nakon što je bila kod zekana? Ivan

 

O: Nije uobičajno da ženka krvari nakon parenja. Prisutnost krvi iz polnog organa može biti iz vaginalnog i urinarnog dela s obzirom da se pojavljuju u istom otvoru a nisu odvojeni. Krvav urin je retka pojava kod glodara. Međutim, mnogi slučajevi "krvavog urina" zapravo su pigmentirani urin (npr. od hrane). Vaginalni iscedak povezan je s adenokarcinomom materice, pobačajem i sličnim procesima koji su mogu uočiti u području materice. Gusti beli urin koji sadrži crveno-narančasti pigment indikator je viška kalcijuma u ishrani.


„Crveni urin" je termin za stanje u kojem boja urina varira od normalne, bledo žute do tamno žute, narančaste, smeđe ili svetlo crvene. Boja obično postane normalna u roku od jednog do tri dana, iako se može desiti da prođe i više nedelja. Tamni urin, koji je posledica vrućine ili dehidracije, često zahteva veterinarski tretman.
Crveni urin, kao rezultat intenzivnog mokraćnog pigmenta, može se pojaviti u slučajevima nakon prehrane šargarepom, španaćem ili drugim povrćem koje sadrži beta karoten.


Međutim, hematuria (krv u urinu) se može pojaviti zbog bolesti bilo gde u urogenitalnom sistemu.


Možete zatražiti vašeg veterinara da urin testira na krv. Preporuka je da pratite javlja li se naprezanje za vreme mokrenja, što bi zahtevalo posetu veterinaru za male ljubimce što je pre moguće.


Takođe krv na ženskom polnom organu može poticati od mužjaka koja se može javiti usled urinarnih problema ili povrede od stelje tokom parenja. Ako se krvarenje ne ponovi i ponašanje ljubimaca bude uobičajno nema razloga za brigu. Međutim ako se krvarenje ponavlja i s obzirom da se radi o malim i osetljivim životinjicama neophodan je pregled.

Nadamo se da je sa zdravljem vašeg ljubimca sve u redu i da su Vam dobijene informacije i saveti sa stranica bili od pomoći.


Podsećamo vas da većinu odgovora na temu zdravlja i ostalim informacija o kućnim ljubimcima možete pronaći u našoj obilnoj bazi odgovora u rubrici „Pitajte veterinara“, na stranici Pet centra.