Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dragi veterinaru imamam pitanje oko ježeva, a kada sam otišao na vaš sajt nisam pronašao odgovor. Hteo sam da pitam koliko ježevima treba da se pripitome, ali ne oko vršenja nužde nego šta treba uraditi s njim da bi se pripitomio, to jest hteo da se mazi, a da mu to prija? Aleksa
O: Svaka životinjica treba određeno vreme za prilagođavanje na nove uslove u kojima živi tako da je u prvim danima sasvim normalna pojava da se još uvek boji i ne koristi sve pogodnosti stambenog prostora. Bitno je izgraditi međusobno poverenje kako bi se životinjica osećala sigurnom, a za to je potrebno vremena i strpljenja.

Preduslovi što bržeg prilagođavanja ježića je pažljivo ophođenje sa njime. Naime, većina ježića ne voli maženje ali isto takva većina dozvoljava da se uzimaju u ruke a s vremenom se bez problema penju i na rame i sl. Svaki put kad ga uzimate u ruke činite to vrlo nežno i polako, da se ne uplaši.

Naravno, u početku je normalno da se pri svakom uzimanju u ruke sklupča međutim ježevi se obično već nakon nekoliko minuta opuste i "odmotaju" shvatajući da mu vlasnik ne želi ništa loše. Ako je jež uporno nepoverljiv možete se poslužiti peškirom prilikom uzimanja u ruku kako bi izbegli bilo kakvu mogućnost da se povredite na njegove bodlje, iako je to vrlo retko.

Svakako se bavite ježićem predveče, kad je budan jer pospani ježevi znaju biti nervozni pa je pripitomljavanje znatno otežano. Ujedno, kada se odlučite da ga uzmete u ruke, najpre pokušajte da ga namamite sa omiljenom poslasticom ili, za početak, hranom kojom ga inače hranite. Kada će se osećati ugodno i priće Vam, dopustite mu da ponjuši Vaše ruke kako bi mogao da Vas prepozna i lagano ga obema rukama obuhvatite sa strane. Kada će se jež osećati dovoljno sigurnim (neće se sklupčati ili se sakriti od Vas) podvucite ruke pod njegovo telo i oblikujte rukama "šoljucu" oko njega. Ako se sklupča ponudite mu omiljenu poslasticu ili hranu kako bi ga privolili da se odmota a samim time ćete ga naučiti kako je uzimanje u ruku prijatno iskustvo koje će poželeti da ponavlja.

I dodatan savet, kako Vas jež prepoznaje po mirisu, izbegavajte da nosite rukavice prilikom ophođenja sa njime, a isto tako i kreme za ruke ili druge jače mirise.