Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Pisao sam Vam pre par dana kada sam kod moje ženke par dana posle parenja i dalje primećivao iscedak krvi.To je prestalo odmah nakon dan-dva, ali od jutros sam primetio da se na vaginalnom otvoru pojavio sekret ili kao neka sluz. Ako možete da me posavetujete šta bi to moglo da bude i da li ima potrebe za brigom.
Hvala unapred, Damjan

O: Kuja svake godine po pravilu ima dva hormonski aktivna reproduktivna ciklusa - estrusa. Svaki polni ciklus sastoji se od 4 faze: proestrus, estrus, diestrus i anestrus. Proestrus traje otrpilike 12 dana (oticanje stidnice i iscedak, privlači mužjake ali im ne dopušta pristup, blaga agresivnost kujice). Sledi estrus koji traje oko 5 dana (kujica dozvoljava pristup mužjaku, događa se ovulacija, te posledično graviditet kao posledica parenja). Ako tokom estrusa ne dođe do parenja, sledi diestrus, koji traje 56-67 dana (kujica ne privlači mužjake). Anestrus ili faza mirovanja traje 2 ili više meseca (zavisi od rase i uslova života), tj. do sledećeg teranja. Iscedak koji spominjete najverovatnije potiče iz vagine. Iscedak može biti proziran i vodenast, sluzav i gust, krvav ili gnojan. 

Zavisno od okolnosti, iscedak se može smatrati normalnim (npr. teranje) ili može ukazivati na neke od bolesti mokraćnog ili polnog sistema. Iscedak iz vagine može tako biti posledica infekcije mokraćnog sistema (mehura) ili materice (piometra), traume ili infekcije vagine, stranog tela, smrti ploda, tumora, nekih razvojnih anomalija ili čak dugotrajnog davanja antibiotika.

 

Takođe, problemi sa jajnicima u vidu razvijanja folikularnih cista na jajnicima dovode do pojave iscetka iz vagine. Ovo je i najčešći uzrok produženog teranja kod kuja jer je poremećeno lučenje polnih hormona. Ovakve ciste mogu proizvesti dovoljne količine hormona estrogena što rezultira klinički vidljivim krvavim iscetkom iz vagine, ali normalnog mirisa.

 

Vaginalni iscedak kod kuje može da ukazuje na pojavu vaginitisa koji može biti prema patološkom supstratu kataralni, ulcerozni i gnojni (vaginitis catharralis, ulcerosa et purulenta). Više o ovome je pisala koleginica Aleksandra Todosijević u tekstu „Vaginalni iscedak u kuje - vaginitis“.

 

Kao što vidite vaginalni iscedak može biti različitog uzroka, a svaka dijagnoza zahteva različito lečenje, pa bi Vas savetovala da Vašu kuju odvedete veterinaru kako bi se postavila ispravna dijagnoza i započelo pravilno lečenje. 

 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak