ana_jovanovic2a

 Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam maltezera starog 6 meseci. Veterinar nam je predložio Scalibor ogrlicu, koju smo i kupili. Zanima me njeno delovanje, pošto smo do sada koristili isključivo ampule kao što su Advantix i Frontline. Marina

O: Scalibor je antiparazitska ogrlica za pse koja sadrži deltametrin, aktivnu materiju koja deluje protiv buv, krpelja i grinja tako da ulazi u njih kontaktom ili preko sistema za varenje, te usledi paraliza i uginuće nametnika. Deltametrin se iz ovratnika kontinuirano otpušta u dlaku i površinski "masni film" na koži psa. Sa mesta direktnog kontakta aktivna materija se širi na celu površinu kože. Kroz zdrvu kožu deltametrin se resorbuje u zanemarjivim količinama. Indikacije za primenu ogrlice su infestacija pasa buvama (deluje tokom 4 meseca), krpeljima (6 meseci),a Scalibor ima i repelentno-insekticidni učinak na papataće, komarce iz roda Phlebotomus koji prenose lajšmaniozu koja je značajno prisutnija u južnijim krajevima. Na njih deluje tokom 5-6 meseci. Ne sme se primenjivati na mačkama i životinjama koje imaju povrede na koži vrata te štenadi mlađoj od 7 nedelja.

Jedan ovratnik izvadi se iz pakovanja neposredno pred primenu i pričvrsti na vrat psa tako da nije prejako zategnut. Kraj plastične trake provuče se kroz kopču i ako je višak trake duži od 5 cm, taj deo "viška" treba odseći. Ogrlica iskazuje puni učinak nedelju dana nakon stavljanja. Ogrlica je vodootporna.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak