Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre par dana sam našao mačka lutalicu koji je imao težak oblik uremije, nije mogao da mokri, urađena mu je kateterizacija i bešika je bila puna krvi. Primao je infuziju ali, nažalost, stanje toliko bilo teško da sam morao da ga odnesem na eutanaziju. Veterinar mi je rekao da postoji mogućnost ili infektivnog oboljenja koje dovodi do uremije ili pesak/kamen u bešici. Treba mi malo više informacija o tom infektivnom oboljenju, mačak je bio kod mene u stanu jedno veče, ali me je strah da ta infekcija ne pređe na mog kućnog mačka (nikada nije bio vakcinisan, star je 7 g, kastriran, i imao je probleme sa bešikom, isto mu je rađena kateterizacija, i od tada u ishrani uzima kapi sa obrokom i vodu sa malo jabukovog sirćeta).

Na koji način se može preneti ta infekcija, koliko je dana potrebno da se primete simptomi, koji su rani simptomi i koja je prevencija, ili u najgorem slućaju terapija?
Unapred zahvalan, Bojan

O: Uremija je stanje kada se u krvi nalazi velika količina ureje. Urea je kranji proizvod razgradnje proteina i sintetiše se u jetri. Bubrezi konstantno izlučuju ureju, tako da je njena količina u krvi zdravog organizma jako mala.

Povišenje vrednosti ureje u krvi može biti iz više razloga:

- insuficijencija bubrega (kada bubreg ne izlučuje ureju)
- kada jetra stvara veću količinu ureje (hiperproteinske dijete, infekcije, traume, neki oblici karcinoma, usled gastrointestinalnog krvarenja i davanja nekih lekova)
- smanjenog protoka krvi kroz bubrege (hipotenzija, srčana slabost)
- otežanog odvođenja mokraće, usled obstrukcije urinarnih puteva
- dehidracije
- hroničnog pijelonefritisa

Sve infektivne bolesti koje imaju za posledicu negativno dejstvo na bubrege mogu uzrokovati pojavu uremije. Neke od njih su:

- mačija virusna imunodeficijencija (FIV), koja toliko oslabi organizam da on postane veoma osetljiv na mikroorganizme, pa se kao simptom može javiti recidivirajuća upala bubrega i mokraćne bešike, koja slabo reaguje na antibiotsku terapiju. Bolest se prenosi kontaktom telesnih tečnosti - ugrizom, parenjem, trasfuzijom. Redak je, ali ne i nemoguć, prenos preko bliskog kontakta.
- mačji zarazni peritinitis, u "suvom obliku" daje simptome oboljenja buburega. Obolela mačka virus izlučuje putem pljuvačke, sekreta iz respiratornih organa, putem fecesa a moguće i urinom. Mačka se zarazi kada udahne ili joj u usta uđu čestice virusa u uslovima bliskog kontakta sa obolelom mačkom.
- i dr.

Inkubacioni periodi su dosta varijabilni, od nekoliko dana pa do nekoliko meseci.

S obzirom da Vaša maca nije vakcinisana a bila je izložena povećanom riziku, bilo bi dobro da je odvedete veterinaru na pregled, kako bi otklonili i najmanju sumnju.

OZNAKE: