aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja maca je stara četiri godine i sve vreme se borim sa njenim linjanjem. Potpuno je bela, pa je umnogome gore. Možete li mi reći da li bi Furminator pomogao u tome? Da li se on pokazao dobro u praksi? Ako mislite da nije, možete li mi dati neki drugi savet, predložiti neko sredstvo, određenu vrstu ishrane? Maca je mešanac sijamke i orijentalnog mačora. Hvala Vam puno unapred. S poštovanjem, Jelena

O: Furminator bi svakako u slučaju Vaše mace pomogao. Na linjanje takođe možete uticati tako što biste maci dodavali suplemente koji delotvorno deluju na kožu i dlaku. U okviru ponude pet centara možete pronaći Pet phos pelage, Viacutan plus, Can vit H, Veto Skin itd.


Opadanje dlake kod mačaka fiziološki se odvija dva puta godišnje, u proleće i jesen. Ukoliko mačka ne gubi dlaku na mestima i nema vidljivih bezdlačnih područja i promena na koži, uglavnom se radi o fiziološkoj izmeni dlake.

Infestacija buvama najčešći je uzrok zašto mačka gubi dlaku, a ovakvo stanje redovno prati i češanje. Proverite da li ima buve i obavezno koristite zaštitu protiv ektoparazita u obliku ampula, sprejeva ili ogrlica. Ukoliko ustanovite buve, svakako zaštitite i svoj dom.

Osim ektoparazita prekomerno opadanje dlake može biti pruzrokovano i dermatofitozama, odnosno gljivičnim oboljenjima dlake i dlačnih folikula. Gljivične infekcije prenose se sa životinje na životinju pa sa životinje na čoveka i obrnuto. Ponekad mačke mogu biti nosioci uzročnika, a da pri tome nemaju vidljivih kliničkih simptoma bolesti.

Ovakva oboljenja mogu nastati primarno ili sekundarno posle lečenih bakterijskih infekcija antibioticima, kao posledica pada imunološkog statusa. Bakterijske infekcije takođe mogu pruzrokovati probleme opadanja dlake. U tom slučaju najčešće su vidljive promene na koži, a može ih pratiti i češanje.


Alergijske reakcije na alergen u okolini ili na hranu kojom se mačkka hrani, takođe mogu biti razlog što dlaka opada. Neadekvatna ishrana, siromašna vitaminima i mineralima, takođe za posledicu ima opadanje dlake. Najčešće se radi o nedostatku vitamina A, biotina, cinka, omega 3 i omega 6 masnih kiselina.


Svakako Vam preporučam odlazak veterinaru, kako bi se detaljnim kliničkim pregledom i eventualnim drugim dijagnostičkim metodama isključila ili potvrdila bilo kakva patologija i započelo sa eventualnom terapijom na vreme.


Ono što Vam za sada savetujem je da mačku hranite nekom od super premium hrana, a posebno preporučujem Royal Canin Skin. Ova hrana je bogata biotinom, omega kiselinama, cinkom i ostalim mineralima i vitaminima, koji omogućuju maximalno zdravlje dlake i kože. Osim navedenog, hrana je bogata i kalcijumom, hondroitinom i glukozaminom koji omogućuju normalnu funkciju lokomotornog sistema, a sadrži i formulu za izabacivanje nakupljene dlake u digestivnom sistemu.


Posebno ovde naglašavam da hranu nikada ne kupujete na meru iz otvorenih džakova, nego isključivo u originalnim pakovanjima, jer samo tako postoji garancija očuvanih hranjivih sastojaka i ispravan rok upotrebe. U suprotnom Vam se može dogoditi da kupujete skup proizvod koji je potpuno ili delomično izgubio svoje karakteristike, a ujedno zapravo uošte niti ne znate šta kupujete ("razno zrnevlje").

Dok se Vašoj maci dlaka ne oporavi, savetujem redovno iščetkavanje mrtve dlake kao i preparat Viacutan plus koji sadrži esencijalne amino kiseline i na taj način omogućava ciljanu dopunu ishrane. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina se karakteriše u prvom redu opštim lošim stanjem kože, dlakom bez sjaja, opadanjem dlake, hrapavom kožom, formiranjem peruti i svraba.

Ovaj preparat kao i mnoge druge preparate za negu i oporavak kože i dlake, kao i preparate protiv ektoparazita, možete kupiti kod nas u Pet centru.

OZNAKE: