Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre 2 meseca sam kod vas kupio 2 Personate i 1 Fishera koje držim u jednom prostranijem kavezu. Na vašim stranicama sam pročitao o dodacima ishrani u vidu voća i povrća pa sam im nudio komadiće breskve, jabuke, grožđa, šargarepe i peršuna ali nisu imali apsolutno nikakvog interesovanja za bilo koju od ovih namirnica. Hranu za papagaje u obliku zrnevlja i vodu koju im dajem uzimaju sasvim normalno i deluju sasvim zdravo i živahno. Da li je ovo neki problem uopšte? Interesuje me i da li postoji nešto što jako vole da jedu (neka poslastica) kojom bih mogao da ih mamim pošto su i dalje nepoverljivi da priđu ruci?  I poslednje, čini mi se da su Fisher i jedna Personata mnogo bliski.

Pa me zanima da li je u moguće uparivanje različitih podvrsta (ne toliko radi uzgajanja nego više informativno)? Hoće li biti nekih problema kasnije ukoliko treća ptičica ne bude imala četvrtu.
Hvala, Nikola

O: Uvek je preporučljivo da pticama pored osnovne mešavine semena dodajete sveže voće i povrće. Ponekada ptice ne pokazuju ineresovanje za voćem u početku, pa treba biti uporniji i sačekati da se ptice oslobode. Ukoliko se desi da ptice odbijaju voće, ne brinite, dodavanjem vitaminsko - aminokiselinskih preparata možete prevenirati eventualne hipovitaminoze i avitaminoze.

Dodavanje poslastica u obliku bar klasa ili mešavine semena i sušenog voća pticama može delovati vrlo primamljivo.

Familiji Agapornis priparada 9 vrsta papagaja, od kojih su najpoznatije sledeće vrste papagaja: Agapornis roseicollis, Agapornis personatus, Agapornis fischeri, Agapornis lilianae, Agapornis nigrigenis, itd.

Uspešno razmnožavanje je nemoguće jer ptice (Personata i Fišer) ne pripadaju istoj vrsti, već istoj familiji.

Sasvim sigurno da mogu uspešno živeti zajedno, ali ukoliko se dve Personate "zaljube", fišer se može osećati usamljeno i ukoliko do toga dođe, kupite i Fišeru društvo.

O fišerima smo više pisali ovde.

O personatama smo više pisali ovde: ovde.

OZNAKE: