mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam tigricu i primetila sam da joj se u predjelu iznad repa nalazi poveća kvrga, pa vas molim da mi kažete što je ta izbočina u predelu iznad repa. Hvala na informacijama. Eva

O: Na opisanoj poziciji, odnosno na gornjoj strani trtice kod ptica, nalazi se trtična žlezda (glandula uropygii). Ona izlučuje uljanu, masnu supstancu kojom ptice pomoću kljuna ili nogu premazuju perje. Time održavaju strukturu perja i štite telo od kvašenja. Iz tog razloga se trtična žlezda najviše razvila upravo kod ptica koje borave na ili pored vode, dok je kod drugih smanjena (golubovi, papagaji) ili u potpunosti nedostaje (trkačice). Uzroci poremećaja vezanih uz ovu žlezdu najčešće su upale, zastoj sadražaja zbog začepljenja izvodnih kanala, te novotvorevine. Zbog zastoja zgusnutog sekreta režnjevi žlezde se proširuju, a žlezda u celini poveća. Upala može nastati kao posledica ovog stanja ili se javlja nakon različitih povreda, a verovatno i drugih uzroka. Bolesne ptice su nemirne i neprestano kljucaju područje trtične žlezde. Koža na tom delu postaje crvena, na njoj se mogu naći kraste različite debljine, perje je slepljeno, a celo područje toplije od okoline.

Svakako preporučujem da pticu odvedete na veterinarski pregled, jer zapušten proces može imati teže posledice. U postavljanju dijagnoze potrebno je razlučiti zastoj sekreta od upale ili novotvorevine, koji se mogu stvoriti u žlezdi, a za svaki od navedenih poremećaja sprovodi se različito lečenje. Po dijagnozi, veterinar će sprovesti terapiju.

 

OZNAKE: