Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupila sam kanarinca (mužjaka) u nadi da će mi uljepsavati dane svojom pjesmom. Medjutim, iako je kod mene već peti dan (živahan je, dobro jede i pije), njegov zvuk je toliko čudan. On zapravo tužno pijukne kao pile po koji put i to je to. Prvi dan sam mislila da je to od stresa i tuge za društvom. Par dana poslije je malo tiho cvrkutao (odnosno grgoljio grlom), ali je to toliko tiho da se ne može nazvati ptičjim pjevom. Da li je moguće da je još pod stresom zbog premještaja? Ili će tako ostati zauvijek? Taj zvuk, odnosno pojedinčani pijuk koji on proizvodi, je vrlo iritirajući za ljudsko uho i nije cvrkut.
Zahvalna sam na odgovoru, Vanja

O: Svaki kanarinac je pevač, ali nije svaki kanarinac vrhunski pevač. Imajte strpljenja kada je u pitanju Vaš kanarinac i njegova pesma, u prvom redu zbog činjenice da je još uvek pod stresom zbog promene okoline. Period adaptacije na novo okruženje može trajati od 2 - 4 nedelje pa i duže, u zavisnosti od same jedinke.

Kanarinac svoju pesmu proizvodi puštajući da mu vazduh struji preko glasnica. Kanarinac koji nije treniran može da ima zamor glasnica i zbog toga prekida pesmu i ne završava je na način koji je ugodan našem uhu.

Proverite da li su ispunjeni svi uslovi smeštaja i ishrane, jer ponekad greška u držanju i nezi ptice mogu da utiču na opšte stanje, pa između ostalog i na pesmu kanarinaca.

Prostorija u kojoj se drži kanarinac mora da bude svetla, bez promaje, sa dovoljno vazduha i normalne temperature. Kavezi za kanarince mogu biti različitog oblika i od različitog materijala. Oni mogu da budu izrađeni od metala, drveta i plastike. Kavez za jednog kanarinca pevača mora biti najmanje sledećih dimenzija: 20 x 35 x 25 cm.

Pojedinačni kavezi se drže uvek na jednom mestu u prostoriji, najbolje je u visini očiju. Kavez mora da ima dovoljan broj prečkica, posuda za hranu i vodu. Dno kaveza treba da je pokretno, radi lakšeg održavanja i čišćenja i obavezno se posle svakog čišćenja posipa peskom. U kavez se postepeno stavlja i kupatilo jer kanarinci vole da se kupaju.

Što se tiče ishrane kanarinaca postoji veliki broj gotovih mešavina za njih. Sve one uglavnom treba da sadrže sledeća semena: uljanu repicu, svetlo seme, ljušten ovas, muhar, proso, konopljino seme. Najmanje 2 - 3 puta nedeljno kanarincu je potrebno davati povrće i voće.

OZNAKE: