Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupio sa nimfu pre mesec dana. Koliko vremena treba da prodje da bi je pustio po sobi da slobodno leti? Šta nimfe jedu od povrća i voća? Puno vam hvala unaprijed. Veliki pozdrav od Dina.

O: Nimfe jedu gotovu mešavinu semenki, prilagođenu za nimfe, sveže voće i povrće. Svo voće i povrće mora biti sveže, neprskano, oprano i osušeno. Od voća i povrća nimfi možete ponuditi: jabuke, kruške, banane, belo grožđe, lubenicu, kivi, zelenu papriku, radič, zelenu salatu, šargarepu, brokulu, kelj i ponekad koji kikiriki u ljusci, suncokretove semenke.

Ukoliko svežu hranu nimfa ne pojede u roku 3 - 4 sata, obavezno je sklonite jer je nakon tog vremena podložna kvarenju. Nimfa može jesti žumance od tvrdo kuvanog jajeta.

Moram napomenuti da je kod svake nove namirnice potrebno postepeno i pojedinačno unošenje u ishranu, kako biste u slučaju proliva mogli znati koja ga je namirnica izazvala.

Uz navedeno, povremeno im u hranu možete umešati i Vitakraftovu mešavinu trava i povrća (''Salatni mix''), koja sadrži različito povrće, koprivu, maslačak, različak i neven, a dobra je jer predstavlja bogati izvor vitamina.

Ponudite im i minerale u obliku mineralnog peska. U kavez im stavite grančice i sipinu kost za trošenje kljuna.

Ukoliko se navikavanje nimfe na novo okruženje odvija postepeno, bez stresnih situacija i u adekvatnim uslovima za život, možete pticu puštati iz kaveza nakon dve nedelje.

Dodatne informacije o uslovima držanja nimfi, pogledajte ovde

OZNAKE: