Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Moja jednogodišnja mačka umrla je danas. Pre sedam dana nije mogla da guta hranu, stiskala je zube dok je jela, stomak joj je bio mekan poput gumenog balona, nije mogla da stane na zadnje noge, a jednom sam video kako joj grče prednje noge. Mnogo je smršala jer nije mogla da jede. Pronašao sam je mrtvu u ispruženom položaju, zgrčenih nogu i ukočenih očiju. Izgledala je kao da se bori za vazduh. Inače je živela u kontrolisanim uslovima. Dobila je trodnevnu terapiju. Možete li mi reći na osnovu čega je ubijena mačka?

 

O: Žao mi je zbog gubitka vašeg ljubimca, ali nažalost, na ovaj način i na ovaj način nije moguće utvrditi šta je dovelo do smrti vašeg ljubimca. Posle smrti pojedinca, jedini siguran način da se utvrdi uzrok smrti je patoanatomski nalaz ili obdukcija leša. Budući da je vaš ljubimac pokazivao određene simptome poremećaja opšteg stanja, koje ste naveli, jedino što ste mogli je da mačku odvedete veterinaru na klinički pregled, što ste razumeli i učinili. Veterinar je kliničar koji na osnovu kliničkog pregleda i, ako je potrebno, dodatnih dijagnostičkih metoda, postavlja dijagnozu i, ako je potrebno, sprovodi određenu terapiju. Ponekad, uprkos svemu, nije moguće sa sigurnošću znati o čemu se radi, pa veterinar sprovodi tzv. simptomatska terapija.

 

Svakako je veterinar učinio sve što je u njegovoj moći da spasi vašeg ljubimca, ali da bi se sa sigurnošću saznao uzrok smrti, neophodno je, kao što sam već rekao, izvršiti obdukciju leša. 

 

OZNAKE: