Marija Tetkic v3
:
.,

 

Odgovara: Marija Tetkić, dr. vet. med., Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

 

 

P: Pre 3 dana sam udomila mačku, staru dve godine, koja je mešanka Ruske plave mačke i domaće. Isti dan smo je sterilisali, čipovali i vakcinisali. Maca je bila mnogo uplašena jer, verujem, došla je u potpuno novi dom, među nove ljude, a isti dan je išla i kod veterinara. Dva dana kasnije se već opustila i oslobodila, dolazi u krilo, hoće da se mazi, nema čak ni strah od nepoznatih. Ali neće apsolutno ništa da jede, čak ni vodu da pije. A nuđena joj je hrana koju najviše voli, ono što je jela kod prethpdnih vlasnika, a to su vlažni obroci za mace, hrana za mačke iz konzervi, potom omiljene grickalice, pa grickalice za sterilisane mace, mleko, kuvana piletina... i samo onjuši i okrene se. Znači: 3 dana apsolutno ništa nije jela, a sada je već relativno vesela. Šta da radim? Šta da joj ponudim? Kako da je privolim da projede? Molim vas, pomozite mi, veoma sam zabrinuta. Uzgred, veterinar je ustanovio da je potpuno zdrava, merena joj je temperatura, i on smatra da bi već trebalo da počne da jede. Ali ona neće, čak ni vodu.

Molim Vas za odgovor, Dunja

O: Ako sam dobro razumela, maca je sterilisana pre 3 dana, i praktično je doživela ogromnu količinu stresa u jednom danu: promena sredine, promena vlasnika, veterinar, sterilizacija. I jedna od ovih stvari je dovoljno stresna za mačku, a pogotovo sve zajedno.

Ako je samo stres u pitanju, maca će polakao kako se bude opuštala početi da jede, a moguće je da to po malo i radi noću ili kada Vi niste prisutni. Neke mace slabije piju vodu, posebno kada im se nudi vlažna hrana (sosići, konzerve, paštetice).


Ipak treba imati na umu da je maca i operisana, pa izostanak apetita nakon hirurške intervencije može da ukaže i na neku komplikaciju.


Ipak je dobar znak što je maca vesela i što je počela da se opušta.


Savetujem Vam da joj omogućite mirno i tiho okruženje. Nemojte mnogo da forsirate maženje i igru, neka ona bude inicijator te interakcije. Dajte joj vremena.


Treba stalno ima dostupnu svežu vodu i hranu. Preporučujem Vam Recoveri vlažnu hranu od Royal Canina koja je lako svarljiva i energetski bogata. Takođe može da se daje i na špric. Generalno za mace nije dobro da gladuju duže od nekoliko dana, zbog toga je po nekad neophodno da se hrane i na špric protiv njihove volje.


Preporučujem Vam i Calo-Pet pastu proizvođača Vetoquinol. To je visoko kalorični dodatak ishrani sa omega 3 i 6 masnim kiselinama, taurinom, vitaminima i mineralima.To je ukusna pasta koja predstavlja energetski koncentrat sa svim neophodnim mineralima i vitaminima za mace. Koristi se upravo posle operacija, kod rekovalescentnih stanja, a ujedno zbog dodatka B kompleksa doprinosi otvaranju apetita kod životinje.


Ako stanje ostane nepromenjeno i maca bude i dalje odbijala i hranu i vodu, neophodna je intervencija veterinara, infuzija i odgovarajuća medikamentozna terapija. 

OZNAKE: