Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam činčilu staru 9 godina. Aktivna je, voli da se igra i radoznala je još uvek. Međutim dlaka joj malo više opada. Nema pečata po telu i sve izgleda dobro ali se više linja. Da li je to normalno ili ne? Takođe, ima par mesta gde joj dlake vire, čini mi se kao da su duže od ostalih ali samo na par mesta. Za kupanje nisam siguran koliko puta dnevno ili nedeljno treba da se kupa? Imam srednji kavez ali nema mesta za kadicu i pesak. Bio bih zahvalan na odgovoru, a posebno Činči! Dalibor


O: O opadanju dlake kod činčile već smo pisali u okviru naše veb stranice i to u tekstu Opadanje dlake kod činčile.

Činčile ne smeju da se kupaju u vodi. One svoje krzno održavaju čistim kupanjem u pesku.
U hladnom periodu (zima, jesen, rano proleće) dovoljno je dozvoliti činčili kupanje u pesku svaki drugi dan.

Zbog jako gustog krzna činčile ne podnose vrućinu, pa je u vrućim letnjim danima neophodno svakodnevno kupanje. Osim toga, u toplim danima kavez i činčilu morate postaviti na hladnije mesto u stanu.

Po mogućnosti, nos je crno pigmentiran. Međutim, dozvoljene su i slabije pigmentirani, pogotovo kod svetlijih predstavnika ove rase. U slučajevima nedovoljne pigmentacije, tj. depigmentacije ili pogrešnih pigmentacija nosa, iste se neretko smatraju greškom.

Oči su mu velike i smeđe ili boje lešnika, a uši dugačke, nežne strukture i obešene. Telo bigla je čvrsto i zbijeno, sa mišičavim, ravnim leđima i dubokim grudnim košem. Dlaka mu je kratka i gusta, a rep umjreno dugačak i postavljen visoko na leđima. Boja dlake je u većini slučajeva trobojna. Nega takve dlake je jednostavna jer ne zahteva veliku pažnju. Za održavanje kratkodlakih pasa je dovoljno redovno četkanje.