Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imao sam ženku patuljastog kunića, koja je uginula pre par nedelja. Bila je stara oko 4 godine. Kod mene je bila od kad je bila stara svega mesec dana. Nije davala znake da nešto nije u redu. Trčala je, skakala, sve najnormalnije. E sad već par godina unazad je imala periode kad je čupala svoju dlaku, više puta sam joj istu vadio iz ustiju, kasnije sam joj ja povremeno skidao dlaku sa krzna kako ne bi jela, i pravila pometnju u stomaku. Ponekad je iskazivala i agresivno ponašanje, ali to samo u kratkim vremenskim periodima, i sve bi to kasnije prestajalo. E sad kad vraćam film unazad, u noćnom periodu umela bi da lupa zadnjim šapama, kao da se plaši nečega, sad razmišljam da li je možda time pokušavala da kaže da je nešto boli? Veče pre samog uginuća bila je jako čudna, odbijala hranu, ležala u određenom uglu svog kaveza, nije htela ni vodu da pije, zapravo nije mogla. Nije mogla da se kreće, kada bi se i pokrenula zanosila bi se na jednu stranu, i drhtale su joj prednje šape, takođe nije imala pokrete na njušci. To se sve odvijalo u kasnim večernjim satima, i nisam mogao da je odvedem kod veterinara, jer ne rade, pa sam planirao ujutru. Nakon toga bi sve to ispovraćala, i ubrzo nakon toga uginula. Ako bi ste hteli da mi kažete šta bi mogao biti uzrok ovome, i od čega je uginula s obzirom na ovakve simptome? Sve se odigralo za manje od 10 sati. Pozdrav,Lazar

O: Jako nam je žao zbog uginuća Vašeg ljubimca.


Kunići su vrlo privrženi kućni ljubimci. Pitomi su, dragi, veseli, inteligentni, vole društvo ljudi. Životni vek im je oko 10 godina.

Nagla uginuća kunića nisu retkost. Ponekad ta uginuća nisu baš iznenadna kako se čini u prvi mah, s obzirom na to da kunići znaju vešto da prikriju simptome određenih bolesti. To je deo mehanizma opstanka, koji nas može zavarati, jer se na taj način štite od predatora u prirodi.

Mnoge bolesti mogu biti posledica slabe telesne otpornosti, neprirodnog držanja, deficitarne ishrane i prevelikog iskorištavanja. Kuniće obično držimo u malim prostorijama gde im je kretanje ograničeno, hranimo ih hranom koju im mi odaberemo i sl.

Pravilno je da kunića smestimo na mesto koje je u hladu, a ne u poluzatvorene, mračne prostorije kako se najčešće drže. Mesto boravka kunića mora biti provetren. Ležaj mora biti suv. Više su osetljiviji na visoke nego na niske temperature. Osim higijenskih mera u vezi sa mestom boravka potrebno je pobrinuti se za raznovrsnu hranu. Ako su higijenski uslovi na nivou i uz pravilnu ishranu životinje će biti otporne.


Najviše neuspeha u uzgoju kunića izazivaju razne bolesti. Čest je uzrok neupućenost uzgajivaća, slaba nega, nehigijensko držanje i deficitarna hrana.

Ima mnogo uzročnika bolesti kunića. Zarazne bolesti koje izazivaju bakterije, gljivice, protozoe i virusi. Postoje uzročnici koji se prenose sa životinje na životinju, a postoje i uzročnici koji su već u organizmu i koji se ako se naglo promeni temperatura vazduha, naročito topli u hladni, kod neprovetrenih prostorije i sl. pojave.


Osim zaraznih bolesti kuniće napadaju i parazitske ili invazione bolesti, koje prouzrokuju paraziti kao trakavice, metilji i dr. Bolesti izazivaju i pokvarena hrana, upareno seno, uparena trava posebno detelina kao i smrznuta hrana. Takođe je neophodno paziti da se unosom nove životinje ne donese bolest. Zbog toga svaku novonabavljenu životinju treba tri nedelje držati u karantini.


Bolesti koje se javljaju kod kunića su kokcidioza, prehlada, pastereloza, spirohetoza, tuberkuloza, pseudotuberkuloza, šuga, metiljavost, miksomatoza, zatvor, gljivice.

Čupanje dlake može biti uzrokovano parazitima (buve i šugarci, gljivicama), dosadom (ako je kunić većinu dana sam u kavezu), protestom zbog novog ljubimca u kući, manjkom sena, neizbalansiranom hranom... Uzrok ovog simptoma može biti i nedovoljnan unos vitamina i minerala putem hrane u ishrani. Takođe, ukoliko ženka nije imala leglo, moguće da je došlo do razvitka ciste na jajnicima (popratni simptom tada je češanje i čupanje dlake).

O lupanju nogu kod zeca pisali smo u Kunić udara zadnjim nogama o pod.

Proverite da li su svi uslovi držanja i hranjenja zadovoljeni. Za tačnu dijagnozu uzroka smrti savetujem Vam da se sa uginulim kunićem javite svom veterinaru ili na Patologiju Veterinarskog fakulteta u Beogradu, koji će ustanoviti zbog čega je kunić uginuo.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak