Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kuju, balkanski gonič je u pitanju, stara 15 godina. Nikada se nije parila (jedan neuspeli pokušaj), a nije ni sterilisana. U poslednje vreme sve češće ima teranje, a ovo poslednje joj traje skoro dva meseca, otok joj je veliki i često zavija. Išla je prošle godine na ultrazvuk, sve je bilo u redu i na običan pregled pre par meseci. Zašto ovoliko dugo traje i šta predlažete? Hvala, Nataša
O: Reproduktivni ciklus kod kuja započinje u pubertetu i može funkcionisati čitavog života kuje jer one ne ulaze u menopauzu.
Tokom reproduktivnog života nena plodnost doseže vrhunac sa tri godine starosti i počinje da se spušta sa oko 6 godina starosti. Postoje različitosti s obzirom na rasu kuje, ali i individualne razlike.

Period između dva teranja vrlo često mogu varirati, pa se čak kod iste kuje može uočiti da svako sledećeg teranja imati sasvim drugačije vremenske intervale. Ipak se kao prosek uzima vremenski interval od 6 do 7 meseci (fiziološki parametri su od 4 do 12 meseci).

Polni ciklusi kuja srednjeg i starijeg životnog doba po pravilu postaju nepravilna, a njihova plodnost primetno manja. Međutim, teranje kod kuja ne prestaje potpuno ni kod vrlo starih jedinki. Promene koje se mogu očekivati su produženi period između dva teranja, izostanak teranja ili odstupanja u spoljašnjim znacima tipičnim za pojedinu fazu. Krvarenja mogu biti oskudna ili pojačana.

O polnom cilusu starije kuje pisala je koleginica Ana Jovanović, dr. vet. med., koji glasi Starosna granica za parenje i teranje kod starije kuje.

Međutim, kako teranje kod ženki inače traje oko 21 dan (+/- par dana), ukoliko je teranje kuje u naznačenom periodu, smatram da nemate razloga za zabrinutost u tom pogledu.

O razlozima učestalog teranja kuje pisali smo u tekstu koji glasi Učestalo teranje kuje.
O pravilnom rasporedu polnog ciklusa kod kuje možete pročitati u tekstovima Polni ciklus kuje/Parenje, Proestrus i estrus – faze polnog ciklusa i Raspored ciklusa kuje (lažno teranje).

Međutim učestala teranja uz prekide, uz određene simptome narušenog zdravlja ili promene ponašanja, mogu ukazivati na određene zdravstvene poremećaje, pa Vas savetujem da je opet odvedete na pregled kod veterinara. Bilo bi poželjno da napravi rtg snimak, ukoliko to već niste, kako bi se isključila eventualna piometra (gnojna upala materice), koja je opasna po život, pa bi iz tog razloga trebalo da budete na oprezu.

O piometri možete opširno pročitati u okviru prethodno datih odgovora na ovu temu: Piometra (gnojna upala materice) i Zadržavanje od parenja i zdravlje kuje/Piometra i lažna trudnoća.

 

OZNAKE: