Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P:  Imam ženku haskija staru skoro godinu dana, planirao sam da sa njom krenem treninge bikejoginga ili canicrosa, pa sam hteo da pitam kakve bi mi savete dali oko početka, koliko naporan trening treba da bude, koliko da traje vremenski i slično? Hvala unapred, pozdrav, Nenad Todorović

O: Canicross je sport u kome učestvuju pas i vlasnik. Zasniva se na šetanju i trčanju uz posedovanje adekvatne opreme. To ne predstavlja običnu šetnju pri izvođenju psa već svojevrstan trening za koji bi trebalo da su fizički spremni i vlasnik i pas.

Za ovu vrstu treninga potrebna je adekvatna oprema u koju spada am, povodac i kaiš koji vlasnik stavlja oko svog stomaka. Pas trči ispred vlasnika ujednačenim ritmom. Svojim povocem je fiksiran za kaiš koji nosi vlasnik oko svog stomaka i na taj način ga povlači u smeru svog kretanja. Za ovu vrstu vežbe bitno je da je pas obučen za tu vrstu vežbe i da se kreće određenim stazama ujednačenim ritmom, kao i da reaguje na komande vlasnika.

Haski je jak i izdržljiv pas, ali sa treninzima ne bi trebalo počinjati pre 8 meseci starosti. Trening se primenjuje ako pas već ima formirane navike poslušnosti. U početku, fizička aktivnost bi trebalo da bude ograničena tj. svodi se na test izdržljivosti  –  pas se trenira dok ne pokaže znake umora (isplažen jezik, umor, jako dahtanje, povišen trijas i u tom slučaju prekidate fizičku aktivnost). Napominjem da samo zdrav pas može biti izložen pojačanom fizičkom naporu. U tom smislu predlažem vam kontrolni pregled kod veterinara. 

Tokom treninga psu se mora pružiti odmor kako bi obnovio zalihe energije i odmorio se. Višekratna dnevna aktivnost je bolja nego da se pas opterećuje jednokratno. Sticanjem kondicije pas može redovno trenirati. Smatra se da je pas u kondiciji ako mu je prilikom treninga ujednačen rad srca i ritam disanja i ako nije izgubio želju za nastavkom te iste fizičke aktivnosti.
 
Ako izlažete psa fizičkom naporu i ako planirate dugotrajne treninge preporučujem da prilagodite ishranu koja je namenjena psima sa povećanim energetskim potrebama.

U tu svrhu preporučujem hranu Alleva (Alleva - high energy iper H / P) i Brit Care (Brit Care activity).

OZNAKE: