Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam papagaja tigricu, ženka je u pitanju, ima oko godinu dana. Međutim evo šta se desilo, počela je da grize svoju nogicu, i bukvalno kao da povraća na nju i stalo se grize, nema krvi na nogici, jede normalno, ali već 2 dana tako radi. Da li znate o čemu se radi? Hvala u svakom slučaju. Pozdrav, Vuk

O: Tigrice su vrlo aktivne i društvene ptice. U prirodi žive u jatima pa je gotovo svaki problemi sa ponašanjem u vezi sa usamljenošću. Ove ptice zahtevaju puno ljubavi i pažnje pa su u suprotnom vrlo nesrećne i na sve moguće načine žele da privuku pažnju. Vlasnici bi trebali svakodnevno da provode dosta vremena sa tigricom, da se igraju s njom, da im pričaju, kako bi dobile svu potrebnu pažnju i osećale se sigurnima. Ukoliko vlasnici često borave van kuće tokom dana, tigrica će se vrlo brzo osetiti usamljeno, što će se najpre odraziti na njeno ponašanje, pa i na zdravlje, što mislim da se dešava sa Vašom tigricum. U tom slučaju, potrebno joj je nabaviti društvo.

Ptice su većinom inteligentne, aktivne životinje čije fiziološke potrebe moraju biti prepoznate i zadovoljene. 

Zato je druženje s pticom izuzetno važno. Druženjem sprečavamo dosadu i zato ih treba postepeno uključivati u zajednicu.

Ako je ptica pitoma i ne plaši se buke, npr. kod usisavanja, možete pomerati pticu iz jedne u drugu sobu, dok obavljate Vaše svakodnevne poslove, i tako provesti što više vremena u zajedničkom druženju. U kući bi kavez trebalo da postavite u prostoriji gde se Vaša porodica najčešće tokom dana okuplja.

Nekim vrstama ptica može se omogućiti vežbanje tako što ćete ih puštati iz kaveza na slobodu ali pod sigurnim nadzorom, što će joj omogućiti letenje po kući. Pobrinite se da je ptica pod nadzorom i nikad je ne ostavljajte samu van kaveza. Ako se ptici dozvoli da leti treba pripaziti na ventilatore, velike prozore, vruće ringle na šporetu, lepljive trake za muve i otvorena vrata. Otrovne biljke, olovno staklo, mačke, psi ili mala deca moraju biti van domašaja ptice.

Jedan od načina druženja s pticom je i "tuširanje" svakog jutra ili jednom nedeljno. Pticama je kupanje omiljena, a istovremeno i neophodna društvena aktivnost. Mnogim pticama koje su imale naviku samoranjavanja, pomoglo je dnevno kupanje. Vizuelna stimulacija je važna ako je ptica ostavljena nasamo duže vreme, pa joj možete postaviti ogledalce u kavezu. Postavite kavez blizu prozora, ali uz uslov da nema direktnog sunčevog svetla na kavezu tokom čitavog dana.

Ako se ptica ne oseća ugroženom, možete postaviti kaveze s drugim pticama kraj njenog tako da se ptice međusobno gledaju. Puno ptica uživa u društvu ptica iste vrste ili drugih sličnih vrsta. Stimulacija zvukom je takođe vrlo važna. CD, radio ili televizija može pružiti pticama omiljeni zvuk, a možete joj puštati i cvrkut ptica koji će je sigurno oraspoložiti. Stvari koje čine ptičji život interesantnim i smislenim su obično ostvarive za većinu ljudi. Mi smo odgovorni za živote naših ptica i obaveza nam je da udovoljavamo njihovim potrebama, kako bi one imale onaj kvalitet života kakve bi imale van zatočeništva.

Znakovi koji bi mogli ukazivati na ozbiljniju bolest su znatne promene u boji ili izgledu izmeta, smanjeno ili pojačano pijenje vode i uzimanje hrane, promena u ponašanju i karakteru, nakostrešeni stav, smanjeno oglašavanje, promene u disanju ili abnormalni zvukovi pri disanju, povećanje ili oticanje tela, krvarenje ili povrede, povraćanje, kao i iscedak iz nosnica, očiju ili usta. U ovakvim slučajevima bi trebalo kontaktirati Vašeg veterinara, koji će nakon obavljenog kliničkog pregleda dati tačnu dijagnozu.

O znacima bolesti kod tigrice opširno su pisale kolege u tekstovima koji glase: Bolesna tigrica, Bolesna tigrica, Znaci bolesnog stanja kod tigrice i Simptomi bolesnog stanja i pregled ptice.

Takođe je važno da Vašoj tigrici pružite što bolje uslove što se tiče ishrane, higijene i dodavanja multivitamisnkih preparata u slučaju oslabljenog organizma.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak