Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li papagaji (nimfe) mogu da imaju parazite ili buve, jer se stalno češka?
Hvala unapred,
Boris

O: Svrab i češanje su posledica nadražaja koji stimulišu receptore u koži. Kada su ti nadražaji jaki, onda je i intenzitet svraba veliki i ptica se intenzivno i često češe, dok slabiji nadražaji izazivaju svrab slabijeg intenziteta i tada se  životinja retko češe. Fiziološki procesi koji se odigravaju na koži, izazivaju tolerantan nivo svraba. Ptica se počeše nekoliko puta dnevno i vlasnici to i ne primete.

Međutim, kada postoje neki patološki procesi na koži, koji su uzrokovani infekcijom, postojanjem parazita, alergijskim promenama, ekcemom, onda svrab može biti velikog intenziteta i izazvati zabrinutost kod vlasnika. Promene na koži ne moraju biti praćene promenom opšteg stanja, naročito u početku procesa, dok neke promene nikada ne izazovu veće probleme sem lokalnih, na koži. Od propratnih simptoma može se primetiti neveselost, slabiji apetit, pospanost itd.

Intenzivnije češanje kod ptica, može da bude posledica reakcije ptice na prisutne ektoparazite. Kao rešenje za nastali problem možete da koristite sprejeve Avisan i Arpalit neo, koji se nanose direktno na kožu, a mogu se koristiti i za kavez i okolinu kaveza. Pre upotrebe potrebno je da se kavez mehanički očisti od sadržaja i nečistoće, a posle primene preparata, da se opere mlakom vodom. Kao zaštitu od ektoparazita, u ponudi Pet Centra možete naći i Verminex kapi koje su na bazi biljnih ulja, bez dodataka hemijskih supstanci. Koriste se tako što se po koži rasporedi nekoliko kapi.

Svrab i čupkanje perja kod ptica, javlja se i tokom perioda mitarenja, odnosno zamene starog perja novim. To je kod ptica prirodan proces, a češkanjem i čupkanjem perja, ptice pokušavaju da ublaže svrab koji se javlja kod nicanja novog perja.

Kao potpornu terapiju, bez obzira na uzrok koji je doveo do svraba, možete koristiti vitaminske dodatke: Aminovitamin i Omni - vit kapi koji mogu poboljšati opštu otpornost i Muta-vit, sredstvo za izgradnju perja koje sadrži 14 vitamina i aminokiselina uz posebne količine biotina koje se daje u periodu mitarenja.

OZNAKE: