mirjana_pejcic_todorovic_web

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam 5 mačića, koji su stari dva meseca. Do pre neki dan su bili živahni, a onda odjednom oči su počele da se zatvaraju, izgubili su glas i nakostrešeni su. Koliko sam primetila apetit nisu izgubili. I ranije su im se oči zatvarale i veterinar nam je dao mast da im mažemo oči, ali sad su im oči skoro skroz zatvorene i pomalo suze. Pored njih imamo jos 2 veće mačke i jedno mače koje je doneto sa ulice, ali je malo veće od mojih mačića. To mače je imalo problema sa jednim okom, stalno mu je bilo crveno, pa me zanima da li je on preneo neku bolest ovim manjim mačićima? Kako da ih izlečimo? Dragana

O: Najverovatnije je da je kod mačića došlo do pojave konjunktivitisa - zapaljenja sluzokože oka, a karakteriše ga otok i crvenilo (zažarenost) konjunktive. Oko je najčešće poluzatvoreno ili zatvoreno, sa često prisutnim iscedkom, koji može biti u blažem obliku oboljenja serozan (oko pojačano "suzi" - conjunctivitis serosa), a u nešto težim mukozan (sluzav - conjunctivitis mucosa), mukopurulentan (sluzavo-gnojan conjunctivitis muco-purulenta) ili purulentan (gnojan - conjunctivitis purulenta).

Prema toku oboljenje može biti akutno ili hronično, a prema uzroku oboljenje može da bude virusne, bakterijske ili mehaničke (iritacije, povrede oka ili strana tela u oku) etiologije. Treba spomenuti i ostale uzroke kao što su alergije (alergijski konjunktivitis), izloženost hemikalijama, iritacija vetrom, prašinom, dimom.

Bolest se dijagnostikuje kliničkim (oftalmološkim) pregledom, uz eventualne dodatne analize (bakteriološku i mikološku). Konjunktivitisi se mogu lečiti lokalno, aplikacijom antibiotskih masti ili kapi, a ukoliko se radi o težim slučajevima primenjuje se sistemsko lečenje. Pre aplikacije masti neophodno je oči očistiti (osloboditi sasušenog iscedka). U tu svrhu možete koristiti fiziološki rastvor. Ponekad se dešava da životinja dobro odreaguje na terapiju, nastane poboljšanje, ali čim se prestane sa aplikacijom lekova, simptomi se vrate, a ponekad i pogoršaju. Da bi se to izbeglo najbolje bi bilo uzeti bris oka, na osnovu koga se uradi antibiogram i odredi tačna terapija.

Isključivo prema opisu bolesti nije moguće postaviti neku konkretnu dijagnozu, zato  Vam savetujem da mačiće pregleda veterinar koji će tek na osnovu oftalmološkog pregleda (i po potrebi, dodatnih analiza) moći da zaključi o čemu se tačno radi, jer se konjunktivitis kao simptom može javiti i kod nekih zaraznih oboljenja mačaka.
 

OZNAKE: