Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam maltezerku staru 5 godina. Poslednje 2-3 godine joj je nosić prilično suv, ali uvek sam da je to zbog toga što živimo u stanu. Međutim, u poslednjih par nedelja sam primetila da joj je nosić, pored toga sto je suv, malo i ispucao i beličast u uglovima kraj nosnica. Možete li mi, molim Vas, reci o čemu bi moglo da se radi?

Hvala. Sanja

O: Vlaga se proizvodi u lateralnim nosnim žlezdama, a smatra se da je vlažna njuška kod životinje simptom dobrog zdravlja. U svakom slučaju, pasja njuška može biti mokra i hladna u jednom trenutku, a u drugom topla i suva, što je sasvim normalno. Promene u teksturi (krastice, ljuštenje) i boji (gubitak pigmenta) trebao bi pregledati veterinar. Kod dugotrajne suvoće, ragade (raspucano nosno ogledalo), depigmentacije, krasta, šuge ili otvorene rane bi trebalo što pre početi s terapijom. Bolesna životinja, uz vruć i suv nos, ima i druge simptome, kao što su na primer latergija, smanjeni apetit ili potpuni gubitak apetita, povraćanje, proliv. 

Ako nisu prisutni drugi simptomi, moguće je da se radi o dermatološkom problemu, kao što je npr. alergija i osetljivost na plastiku kod životinja koje se hrane iz plastičnih posuda. U tom slučaju, upotreba posuda od nerđajućeg čelika trebala bi ukloniti problem. Psi su takođe skloni opekotinama od sunca, pogotovo psi svetlog krzna.

 

Ljubimac koji boravi u toplim prostorijama sa grejanjem, takođe može imati suvu njušku, kao i psi koji su preboleli neke od virusnih zaraznih bolesti, trajno mogu imati suv nos.

Svakako bi bilo najbolje da Vašeg ljubimca što pre odvedete kod veterinara.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak