Odgovara: 
Nikola Mišić, dr. vet. med., 
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam problem sa mojom srednjom pudlom Džonijem. Primetila sam pre oko godinu, dve da je počeo spontano da mokri. Odvela sam ga kod veterinara, gde mu je ustanovljena upala mokraćnih kanala i videlo se da je imao povećan sekret i upaljen penis i dobio je odgovarajuće lekove. Međutim, kada je ta upala prošla, mokrenje se nastavljalo. Veterinar mu je prepisao Panklav sirup, na svaka 2 meseca, 4ml dnevno, 7 dana. Jedno vreme je delovalo, ali se spontano mokrenje vratilo. U decembru sam ga odvela u drugu veterinarsku kliniku, "Novak". Oni su mi poslali mejlom ove slike njegovih nalaza. Rekli su nam da ima ciste, koje se rešavaju kastracijom, a hemijska analiza krvi i mokraće je bila sasvim u redu. Međutim, potražili smo mišljenje drugog veterinara i on je rekao da nema nikakve ciste. Zanima me Vaše misljenje, šta Vi vidite na ovim slikama? I da li imate rešenje za ovaj problem? Hvala unapred, Milica
O: Bolesti prostate su veoma čest nalaz kod pasa. U najčešće bolesti prostate ubrajamo: hiperplazija prostate, abscesi prostate, bakterijski prostatitis, ciste i adenokarcinom prostate.

Svi ovi poremećaji izazivaju uvećanje i zapaljenje prostate, zatim prisutni su opšti simptomi kao što su: povišena telesna temperatura, bol u kaudalnom delu. Uvećana prostata može dati posledice na drugim sistemima organa, pa se često javlja urinarna inkontinencija, obstrukcija uretre.

Dijagnostika bolesti prostate podrazumeva: abdominalnu, rektalna palpaciju, radiografiju, ultrazvučni pregled.

Palpacijom može se proceniti oblik, veličina, simetrija, prisustvo ili odsustvo bola.

RTG snimcima dobijamo detaljnije informacije o položaju, veličini prostate, izgledu kostiju karlice, prisustvu ili odsustvu metastaza.

Ultrazvučnim pregledom se dobijaju informacije o izgledu parenhima i prisustvu ili odsustvu lezija. Prostata treba da je jasno odvojena od okoline, homogene strukture parenhima. Finom analizom ultrazvučne strukture prostate moguće je utvrditii neoplazme, adenome, apscese, difuzne upale, ciste i kalcifikate.

Pregled ultrazvukom ne može zameniti druge dijagnostčke metode (poput npr. rendgenskog pregleda), nego zajedno sa ostalim dijagnostičkim metodama pomaže dobijanju kompletnije informacije o zdravstvenom stanju pacijenta.

Prostatične ciste kod pasa mogu nastati na različite načine. Promenom ćelija parenhima prostate koje su hormonski pobuđene, nakupljanjem sadržaja u lezijama parenhima i retencione ciste. Ciste se mogu nalaziti i van samog parenhima prostate, kada vrše pritisak na ostale organe trbušne duplje i utiču na njihovu funkciju. Njihov promer varira od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.

Zavisno od veličine ciste, terapija može biti medikamentozna, a najčešće se preporučuje kastaracija. Kastracijom eliminišete dejstvo polnih hormona-androgena, što dovodi do smanjenja prostate.

Sama inkontinencija može biti simptom cistoznih promena prostate. Ukoliko je to slučaj, po pravilu stanje bi trebalo da se popravi nakon kastracije.

S ozirom da imate dva oprečna mišljenja veterinara, savetovala bih Vam da se za tumačenje ultrazvučnog nalaza obratite veterinaru koji ima završen kurs iz ultrazvučne dijagnostike ili specijalizaciju koja obuhvata i ovu oblast.

Uvek se možete obratiti veterinarima Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.

OZNAKE: