Odgovara:
Bojana Vučetič Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj pas ima ogromnu izraslinu na oku. Molim vas kako da joj pomognem, u prilog vam šaljem sliku. hvala, Danijela
O: Na osnovu slike nije moguće tačno odrediti dijagnozu, ali u obzir mogu doći bolesti očiju, glaukom, protuzija trećeg očnog kapka, apsces, hematom, tumor, problem sa suznim žlezdana ili iritacija oka.

Bolesti očiju i očnih kapaka kod pasa se dele na kongenitalne (razvojne) ili stečene tokom života, bolesti uzrokovane traumom, upalom, posredovane imunitetom i tumori. Razlike u anatomiji orbite kod različitih rasa predisponirajući su faktor kod oboljenja očiju i kapaka.

Kod rasa sa osetljivim kapcima područje ispod očne jabučice osetljivo je na iritacije, nakupljanju sekreta i prljavštine, a skloni su i pojavi uvrtanja i izvrtanja kapaka i razvoju glaukoma.

Pojava izraslina ili oteklina u oku, ako se radi o unutrašnjem uglju oka, povezana je obično s protruzijom trećeg očnog kapka. O protruziji trećeg očnog kapka možete pročitati u tekstovima Cista žlezde trećeg očnog kapka/Cherry eye, Operacija trećeg očnog i Zapeljenje beonjace scleritis/Treći očni kapak.

Izrasline, pak, na kapcima oka mogu upućivati na pojavu čmička, o kojem smo više pisali u tekstovima Izraslina na kapku/Čmičak i Hordeolum – čmičak.

Oko je vrlo složen i posebno osetljiv organ pa je bez specijalističkog (oftalmološkog) pregleda teško i, od strane struke, nestručno proceniti i odrediti konačnu dijagnozu, pa tako i terapiju.

Pregled oka započinjemo spoljašnjim pregledom, koji obuhvata pregled građe očiju i struktura koje okružuju oko, pa postojanje eventualnog iscetka, otoka,... Zatim pregledavamo očnu jabučicu, odnosno rožnjaču, sočiva, prednji i zadnji deo oka i pozadinu oka. Osim navedenog, ponekad je potrebno uraditi i posebne pretrage, kao što su merenje očnog pritiska, probu na količinu suza na površini oka, bojanje rožnjače (utvrđivanje eventualnih oštećenja rožnjače), kao i bris za mikrobiološku pretragu. Pregled očne pozadine uključuje pregled vidnog nerva, krvnih nerava mrežnjače, delove mrežnjače itd., a obavezan i je deo pregleda kod pasa sa makularnom degeneracijom, dijabetičkom renopatijom, itd. Ponekad je kod pregleda potrebno raširiti zenice, za šta koristimo posebne kapi. Pregled očne pozadine izvodimo oftalmoskopom i biomikroskopom. Direktnom oftalmoskopijom nije moguće videti krajnje periferne delove mrežnjače, pa pristupamo indirektnoj oftalmoskopiji.

Stoga Vam savetujem da posetite svog veterinara kako bi, radi svoje sigurnosti i zdravlja Vašeg ljubimca, zakazali pregled, a veterinar će na osnovu pregleda dijagnostikovati zdravstveni problem pa Vam na osnovu nalaza preporučiti odgovarajuću terapiju za Vašeg ljubimca.

OZNAKE: