Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Želim da sterilišem mačku. Okotila se i doji mače. Kad je vreme za sterilizaciju i da li može ako doji? Hvala vam, Danka
O: Operativni zahvat odstranjivanja jajnika ili jajnika i materice odnosno tzv. sterilizacija je postupak koji se obavlja ukoliko vlasnik ne želi da ima potomstva svojih mačaka. Naše kućne mačke koje su negovane i dobro hranjene mogu da se teraju uzastopno tokom čitave godine i više nisu ograničene samo na dva puta godišnje. Tokom polnog ciklusa teranje traje 4-7 dana i ciklus se ponavlja sve do začeća odnosno ponovnog graviditeta.

S obzirom na građu same materice i njenog epitela i međusobnu čvrstoću povezanosti sa slojevima placente u graviditetu, mačke se dosta brzo oporavljaju od poroda i sama maternična sluzokoža bude obnovljena za 3- 4 nedelje nakon okota.
Ukratko, to znači da mačka ponovno ulaze u ciklus vrlo brzo i teranje nastupa već 3- 4 nedelja po porođaju i mogu ponovno da ostanu skotne, iako u tom periodu još uvek imaju mleka i doje mačiće.

Ako ne želite više da brinete o novim mačićima, slobodno macu možete sterilisati oko 4 nedelje nakon okota.

U toj starosti mačići već mogu pomalo da jedu čvrstu hranu, neku od superpremium hrana za juniore odnosno označenu 'kitten' koju možete pronaći i u našim prodavnica (npr. Brit Care kitten ili Royal Canin Mother&Babycat Starter ) koju ćete u početku rehidrirati s malom količinom vode ili nekom od vlažnih hrana, pašteticama, vrećicama.

Naravno, po sterilizaciji Vaša maca više neće imati mleka, međutim Vi možete produžiti konzumaciju mleka kod mačića veštačkim mleko u prahu, koju takođe možete naći na našim policama (neka od zamenskih mleka u prahu su Dr. Clauder's Prolife).

Možete Vi i produžiti vreme do sterilizacije, međutim onda bi bilo dobro da macu ne puštate vani uopšte ili bez nadzora jer trebate voditi računa o njenom ciklusu kako ponovno ne bi došlo do graviditeta.

Za macu nakon sterilizacije, prva 2-3 dana preporučujem medicinsku hranu za oporavak, lako svarljivu i s puno belančevina (a/d konzerva, high calorie konzerva ili convalescent vrećica).

Nadamo se da su Vam dobijene informacije i saveti sa stranica bili od pomoći.

OZNAKE: