Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Danas sam kupio štene nemačkog oštrodlakog ptičara, kupio sam ga sa 40 dana, urađena mu je vakcinacija i čišćenje od parazita pre 7 dana, a imam i stariju kuju koja ga je već zavolela. Da li smem da ga puštam u dvorište sa njom. I kako da je hranim, kako da ga zaštitim od štenećaka itd.
Unapred zahvalan na odgovoru, Miodrag

O: Ovaj svestrani pas plod je osamdesetogodišnje pažljive selekcije. Nastao je od najboljih kratkodlakih i dugodlakih ptičara. Duga, gusta dlaka štiti ga od ozleda, do kojih može doći u lovu, pa i od lošeg vremena.

lako je dlaka duža, dobro su vidljive anatomske karakteristike psa. To je inteligentan pas s odličnim pamćenjem, nešto pre sazre od drugih rasa. Jednostavno ga je odgojiti, nije nametljiv. Nije osvetnik. Bolje se razume s decom nego s drugim psima.

Dobar je čuvar. Može živeti napolju, u boxu ili u kući. Moramo voditi računa da ima izvanredno razvijen lovački nagon. Prirodno je zdrav i otporan. To je ptičar plemenitog izgleda. Deluje sigurno i odlučno. Nešto duža, oštra i gusta dlaka dobro mu štiti telo. Skladno kretanje izražava moć. Mužjak ima dužu, jaču i širu njušku nego ženka. Oči moraju biti jasne, što tamnije. Uši su srednje velike i široko postavljene. Srednje visoko postavljen rep je kupiran. Koža je bez nabora. Dlaka je oštra, priljubljena i gusta. Gornja dlaka je duga od 2 do 4 cm, poddlaka je gusta. Boje: tamno smeda do srednje smede, može biti i crna sa smedim oznakama i pegama. Visina - od 60 do 67 cm, težina - od 25 do 30 kg. Doživi veliku starost.

Nemački oštrodlaki ptičar je najbrojniji medu ptičarima, a po mišljenju vlasnika i najupotrebljiviji.

Doziranje hrane zavisi od toga koju hranu koristite. Savetujem Vas da koristite granulirane hrane superpremijum kvaliteta koje su u potpunosti kompletne i tako izbalansirane da zadovoljavaju sve potrebe psa na najbolji mogući način. U tom slučaju nije potrebno dodavati suplemente / dodatke ishrani.

S obzirom da je u pitanju štene, preporučujemo Vam ishranu sledećim hranama: Brit care (Brit care Puppy All Breed), do godinu dana, nakon toga možete preći na Brit Care -  Adult Medium Breed, Alleva (Alleva Puppy Medium Large) do godinu dana, nakon toga možete preći na Alleva -  Adult Medium Large. Zatim hrane za štence (do godinu dana) kao što su: Royal Canin (Starter i /  ili Medium Junior), Trainer (Natural Trainer Puppy -  Medium Junior), Hill's (Puppy chicken i / ili Puppy lamb), Pro Plan Puppy Protection Original...

Doziranje obroka je istaknuto na svakom pakovanju, tako da je jednostavno napraviti raspored obroka koji zadovoljava dnevne potrebe psa. Naravno da je potrebno da sveža voda bude uvek dostupna.


Preporuka je da psa / štene možete puštati u šetnju tj. u ostvarivanje kontakta nakon  3 do 4 meseca tj. petnaest dana nakon što je primio poslednju vakcinu (revakcinu) protiv besnila. Ova mera predrostrožnosti je neophodna kako bi se psu formirao potreban imunitet, a time izbegle moguće prehlade koje mogu uticati na njegovo zdrastveno stanje.

Naime u vašem slučaju kako smo Vas razumeli iz napisanog, štene je primilo prvu vakcinu. Mesec dana nakon toga vrši se revakcinacija. 10 - 15 nakon toga je optimalan period za formiranje imuniteta. Tada možete biti sigurni da je Vaš pas bezbedan.


Kako bi psa zaštitili od zaraznih bolesti (štenećak) vrši se vakcinacija "koktel" vakcinama, tj. vakcine su polivalentne i pružaju zaštitu od parvoviroze, štenećaka, zaraznog zapaljenja jetre, leptospiroze i parainfluence.


Da sumiramo: pored pažnje koju je potrebno pružiti (redovne šetnje, igra i sl.), osnove brige i nege psa su adekvatna ishrana, redovna vakcinacija, čišćenje i zaštita od parazita, čipovanje kao i praćenje zdrastvenog stanja.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak