Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dragi Pet centru, igrom slučaja mi se oštenila ženka rotvailera stara dve godine (otac je nepoznat), štenila se bukvalno 12 sati, a nakon toga je bilo 10 štenadi (1 je uginulo). Mleko je krenulo nakon 5 sati od porođaja, štenci su jednom sisali i imali stolicu. Ona ih na neki način odbacuje jer ja moram da ih nameštam njoj na grudi svaki put i izbacuje čudnu tekućinu iz vagine, pritom kad izbaci to, ona ga odmah zatim i pojede. Šta da radim, da li da krenem da dohranjujem štence ili da sve prepustim prirodi?
Molim Vas za savet.
Unapred zahvalan, Aleksandar D.

O: Tek rođenu štenad, majka obliže, na taj način ih osuši i upozna, a pokretima lizanja im stimuliše receptore koji se nalaze na koži što deluje stimulativno na respiratorni sistem. Poželjno je da štenci što pre posle okota posisaju prvo mleko koje luče mlečne žlezde - kolostrum, jer je ono veoma kvalitetnog sastava i posebno je bitno zbog velike količine imunoglobulina. Crevna sluzokoža štenadi u prvim satima posle okota može da apsorbuje veliku količinu antitela, dok kasnije ta sposobnost opada.

Odmah po rođenju, majka osuši štene, što je veoma bitno jer ono nema dobro razvijen centar ze termoregulaciju. Sisanjem mleka, ono se na taj način i zagreva. Kolostrum je bogat materijama koje imaju laksativni efekat, izazivaju defekaciju i izbacivanje prve stolice (mekonijum). Takođe, lizanjem stomačića, majka i na taj način podstiče štene na defekaciju. Kuja instinktivno poliže sve izlučevine štenadi.

Više informacija o štenjenju kuje, možete pročitati ovde.

Vaginalni iscedak koji pominjete potpuno je prirodna pojava u periodu kada se reproduktivni organi vraćaju u stanje u kojem su bili pre štenjenja. Iscedak je obilni prvih 7 - 10 dana. U početku je krvav, a zatim zelenkasto mrk. Ne sme imati nikakav neprijatan miris. Normalno je da kuja liže iscedak i  da na taj način održava ličnu higijenu. Sledećih nekoliko dana, čak i mesec dana po porođaju, količina i izgled iscetka se menja. Postaje oskudniji, sluzav, sukrvičav.

U prvim danima nakon okota, kuja je instinktivno vezana za štenad i teško ih ostavlja, zato bih Vam preporučila da joj ponekad prinesete vodu. Hrana bi trebalo stalno da je dostupna. Preporučujem Vam korišćenje Alleva high energy ili Royal Canin starter hrane.

U prvim danima nakon okota, posmatrajte ponašanje Vaše kuje i da li su štenci siti i vitalni. Pomozite im da nađu sisu. Preporučila bih Vam da ih ponaosob izmerite i da ih merite svaka 3 - 4 dana. Siti štenci lepo napreduju, mirni su, spavaju, ne cvile sem kad su gladni itd.

Majčinski instikt je prirodno regulisan. Kod kuja koje se prvi put štene se može desiti da se majka teže snađe, i ukoliko se to desi Vašoj kuji, pomozite joj. Brzo će ona sama naučiti kako da brine o svojoj štenadi.

OZNAKE: