Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Poštovani, u poslednje dve nedelje primećujem da moj pas, mešanac, star godinu i po dana, ima jako čudne navike. Počela je da grize sve ukućane za ruke, i kada bi da se igra, grize za ruke, i pored mnogo igračaka koje ima. Takodje, počela je da "naskače" na nogu, kao da je mužjak i to radi već 4 dana. Nije se parila nikada, imala je dva teranja i planiram da je sterilišem uskoro. Još jedna stvar koja me brine, nekada u snu, a nekada dok je budna, odjednom skoči i počne besno da reži i laje i ugrize prvo što dohvati, nekada nogu, papuču ili stolicu. I poslednja stvar, od kada je naučila da vrši nuždu napolju, nikada nije to uradila u stanu, ali danas je 5 puta piškila napolju i jos 3 puta u stanu.

Zanima me kako da znam da se nije možda prehladila ili je nešto dugo. Hvala unapred! Marija

O: Griženje je obično normalna, zdrava navika sve dok nije destruktivno. Odrasli psi grizu iz mnogo razloga: kako bi ispraznili nakupljenu energiju, redukovali stres ili iz jednostavnog razloga što im je to zadovoljstvo.

Najvažnija stvar je da Vašeg psa naučite da kontroliše jačinu ugriza. Ne postoji pas koji neće da ugrize iako to nama u tim situacijama izgleda kao nepotrebno. Psa morate da naučite gde je granica i kada je dosta. To ne znači da će pas odmah da prestane da grize. Ako Vaš pas za vreme igre i sl. ugrize, kažnjavajte ga samo za one "jake" ugrize. Kada nauči da kontroliše jake ugrize, počnite da ga kažnjavate za one osrednje ugrize, pa sve dok mu potpuno ne zabranite "grickanje" ljudske kože, odeće i sl.

Svaki put kada Vaš pas počne da grize jače, nekim uzvikom mu dajte do znanja da je preterao. Posle toga ne gledajte ga i potpuno ignorišite nekoliko sekundi. Na taj način će pas izgubiti Vašu pažnju i postepeno početi da shvata da ne sme to da radi. Svaki put kad pas grize ponovite postupak, jer ponavljanjem pas uči. Vrlo je važno da ga upozorite uzvikom i ignorišete odmah kada počne da grize. Posle 2 - 3 nedelje uslediće razultati, jer u tom peridu pas počinje da shvata da takvim ponašanjem gubi Vašu pažnju.

Mokrenje u kući ili stanu za psa od godinu dana starosti ne bi trebalo tolerisati, jer svaki pas tog uzrasta treba već da ima formirane navike i mora da zna šta sme, a šta ne. Mokrenje u kući kod pasa koji su već imali formirane navike, ukazuje ili na oboljenje ili je kod psa došlo do poremećaja u ponašanju.

Prvo što bi trebali da uradite je da posetite veterinara, koji će ustanoviti da li je možda kod Vašeg psa u pitanju zdravstveni problem. Ukoliko nije u pitanju zdravstveni problem, a uriniranje u kući se nastavi, najverovatnije je da je kod Vašeg psa došlo do poremećaja u ponašanju, do kojeg mogu da dovedu razni faktori. Neki psi uriniraju u kući "iz protesta“, što se može dogoditi ukoliko ste u poslednje vreme manje vremena provodili sa njim, jer ima pasa koji su veoma vezani za vlasnika, pa svako i manje odvajanje doživljavaju veoma emotivno. Iako je Vaš ljubimac već odavno naučio da nuždu obavlja napolju, možda ga je nešto podstaklo da to uradi u stanu. U svakom slučaju na ovakve pojedinačne ispade, ne bi trebalo mnogo da obraćate pažnju. U takvim situacijama je najbolje takvo ponašanje ignorisati, a psu posvetiti više pažnje . 

Vi ste ta osoba koja psu mora jasno da stavi do znanja koje njegovo ponašanje nije poželjno, pa je tako i sa njegovim naskakivanjem. Svaki put kada skoči na Vas, Vi ga blago odgurnite uz oštar povik  "ne to"  ili  "sedi dole",  a u isto vreme se blago izmaknite u nazad. Morate znati da svako ponašanje psa koje nije Vama prihvatljivo, ne treba da tolerišete i treba ga sankcionisati u samom početku, jer će kasnije biti mnogo teže odučiti ga od loših navika.

Isto tako ga je potrebno pohvaliti i nagraditi, uvek kada Vas posluša i učini ono što ste od njega očekivali.

Svu potrebnu opremu za Vašeg ljubimca možete pogledati na sajtu Pet Centra.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak