Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam Shar - peja starog 10 meseci, voleo bih da mu bude što lepša dlaka. Koje preparate i vitamine da koristim? Milan Glušica

O: Koža je najveći organ tela koji je u neposrednom kontaktu sa spoljašnjom sredinom, sa brojnim fiziološkim  zadacima u organizmu. Uloge kože su: zaštitna - od mehaničkih povreda i patogenih  agenasa, termoregulaciona, homeostatska - uloga u  održavanju  homeostaze - konstantnog sastava i funkcionisanja organizma, uloga u razmeni materija između spoljašnje i unutrašnje sredine, ekskretorna, čulna - koža je sedište čulnih ćelija i prima nadražaje iz spoljašnje sredine.

Dlačni pokrivač je takođe deo kože i samo zdrava koža može zajedno sa dlačnim pokrivačem vršiti svoje fiziološke uloge.

Koža i dlaka su indikator zdravstvenog stanja, tako da samo zdrav pas može imati lep izgled kože i dlake. Dobro opšte zdravstveno stanje i najbolji izgled kože i dlake postiže se kvalitetnom ishranom. U tom smislu bih Vam preporučila hranu superpremijum kvaliteta Brit care -  Brit Care Puppy sa hipoalergijskom formulom. Ova hrana sadrži sve potrebne sastojke koji su neophodni za rast i razvoj šteneta a svojom hipoalergijskom formulom obezbeđuje kvalitetniji izgled kože i dlake.

Za zdravu kožu i dlaku važne su aminokiseline, tirozin, triptofan i cistin. Takođe su potrebni minerali i vitamini od kojih su najzaslužniji biotin, vitamin A, riboflavin, B12, folna kiselina itd. Neadekvatna i vrlo siromašna ishrana koja ne sadrži dovoljne količine belančevina životinjskog porekla i žitarica, može dovesti do gubitka pigmenta i lošeg stanja kože i dlake.

Loše opšte stanje kože i krznenog pokrivača se karakteriše dlakom bez sjaja, opadanjem dlake, hrapavom kožom, prisustvom peruti i svraba.  Suva koža i dlaka može biti simptom nekih kožnih bolesti, neadekvatne ishrane, čestog kupanja.

Dodavanjem suplemenata hrani možete uticati na bolji izgled kože i dlake. U tu svrhu mogu preporučiti Viacutan Plus. Ovaj preparat je bogat Omega 6 i Omega 3 masnim kiselinama, zatim dodavanje preparata za poboljšanje pigmenta dlake (kao što je Canina preparat od morskih algi, koji je pokazao odlične rezultate u praksi, trebalo bi pojačati prisutni pigment), takođe možete dodavati preparate biotina: Biotin Forte linije Canina, BH 5000 linije Bewi Dog. 

Shar pei je rasa pasa sa veoma karakterističnom kožom sa naborima koja je na prevojima sklona upalama, neugodnom mirisu.  U slučaju nekih patoloških promena na koži postoji čitav niz preparata koji su Vam takođe dostupni u Pet Centru (Cani derm tablete i ulje, Derm caps itd.)

Drugi aspekt higijene kože i dlake je redovno svakodnevno češljanje i četkanje čime se uklanja suvišnu dlaku, ali i pojačava  cirkulacija u koži, što će smanjiti ispadanje dlake, a dlaka će postati lepša i sjajnija. U ponudi Pet centra nalazi se veliki izbor četki za higijenu dlake. Za Shar pei psa idealna je četka od prirodne čekinje. Kontrola nabora kože koji mogu biti podložni bakterijskoj infekciji je takođe redovan higijenski postupak.

Kupanje psa je veoma važno za zdravu kožu i dlaku.

Koža pasa se znatno razlikuje od naše. Na primer, epidermis pasa je mnogi tanji (sastoji se od 3 – 5 puta manje slojeva ćelija) od našeg, dok je pH vrednost ljudske kože 5,5, a pseće 7,5. Takođe, psi – osim na tabanima - nemaju ekrine znojne žlezde, a rast dlaka je cikličan, dok je kod čoveka neprekidan. Stoga se ne preporučuje da se kod kupanja pasa koriste šamponi za ljude, ma koliko blagi oni bili. Savetujem vam da nabavite kvalitetni šampon za pse. Postoji veliki izbor ovakvih proizvoda u Pet Centru.

Koliko često ćete kupati vašeg psa zavisi  od potrebe, ali to ne bi trebalo raditi češće nego jednom mesečno. Posebno treba obratiti pažnju da se šampon temeljno ispere iz krzna. Posle kupanja nekada je dobro utrljati i omekšivač („conditioner“) namenjen psima.

OZNAKE: