Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku dobermana staru oko 2.5 godine. Oštenila se pre 10- tak dana i od tada je počela da trese glavom jednom dnevno. Napad traje oko minut, vodio sam je kod veterinara, kažu epilepsija i da ne može baš da se leči. Takođe sam primetio da se to događa samo ako su temperature visoke. Nadam se da mi možete pomoći. Unapred hvala, Dario

O: Postoji više definicija i klasifikacija epilepsije. Epilepsija je samo određen i karakterističan način reakcije mozga na različita patološka stanja, dakle epilepsija je samo simptom nekog oboljenja.

O epilepsiji smo pisali ovde. O napadima epilepsije ovde.

Kod vašeg psa se verovatno radi o tzv. malom napadu ("petit mal", epilepsia minor): mali napad predstavlja blažu formu. Lak poremećaj svesti je uvod u ovu vrstu napada, sledi ga grčenje određenih mišićnih grupa. Simptomi zavise od toga koji deo muskulature je zahvaćen napadom. Pas može drhtati, škljocati zubima, trzati glavom, praviti ,,grimase''. Za razliku od velikog napada, pas je pri svesti, mada suženoj, i često napad provede na nogama. Posle nekoliko minuta svi simptomi prestaju i pas nastavlja sa svojim aktivnostima.

Pratite savete Vašeg veterinara, ne izlažite ga visokim temperaturama i ne preduzimajte ništa na svoju ruku, a o eventualnoj primeni lekova odluku može doneti samo veterinar koji prati zdravstveno stanje Vašeg psa.

OZNAKE: