Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam srednju pudlu staru skoro dva meseca. Šta je najbolje da joj dam za čišćenje od parazita, i da li to mogu nabaviti u Pet centru? Sani

O: Velika pretnja štencima su crevni paraziti. Oni mogu da izazovu vrlo blage ili čak neprimetne kliničke simptome, ali mogu da izazovu vrlo tešku i ozbiljnu kliničku sliku, tako da je čak i život životinje doveden u pitanje. Simptomi infekcije su nadut stomak i proliv kod šteneta u kome mogu - ali i ne moraju - da se primete crevni paraziti, mlade životinje su neraspoložene, bezvoljne, apetit im je slab, dlaka im je suva i lošeg kvaliteta, stomak im je često nadut i na pritisak bolan.

Ponekad mlada životinja i povraća i dešava se da u povraćenom sadržaju budu primetni crevni paraziti.

Štene treba tretirati tabletama za čišćenje od parazita, i to svake dve nedelje od 3. - 12. nedelje starosti, kao i posle toga svake četiri nedelje od 12. nedelje do 6. meseca života.

Osim glistama, psi mogu  biti zaraženi i drugim crevnim parazitima od kojih su najčešće pantljičare. Buva je prelazni domaćin u razvoju male pseće pantljičare, pa je mogući izvor zaraze za štenad i neophodno je redovno sprovoditi zaštitu i protiv ektoparazita.

Kod nas u Pet centru postoji široka paleta preparata za tu namenu. To su tablete Drontal plus, Dehinel plus, Prazinon plus, koje se doziraju prema telesnoj težini šteneta (1 tableta na 10 kg telesne težine), zatim Helmivet tablete, kao i Vitaminthe pasta. Za tretman šteneta protiv ektoparazita, u uzrastu u kojem je Vaše štene možete koristiti preparat Frontline u spreju.

 

OZNAKE: