Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Da li Bernardinac, štene 3 meseca staro, može da jede Pet centar hranu ili Astor? I da li se sme hraniti samo granulama tokom celog života, da li je to zdravo za njega? Da li sme da se kupa? Hvala unapred, Bojan

O: Hrane Pet Centar i Astor su namenjene psima koji su završili svoj telesni rast, tj. odraslim psima. Ne bi bilo dobro da hranite štene bernardinca tim hranama zato što odnos hranljivih sastojaka ne odgovara organizmu u porastu. Preporučila bih Vam da koristite hranu Alleva Giant Puppy&Junior, koja je namenjena štencima velikih rasa.

Ona u svom sastavu sadrži sve neophodne sastojke koji su optimalno izbalansirani i potpuno odgovaraju organizmu koji raste.

Suvom hranom (granulama) pas se može hraniti čitavog života. Pored hrane neophodno mu je obezbediti stalno dostupnu vodu. Hrane superpremijum kvaliteta imaju sve potrebne materije i nije potrebno dodavati vitaminsko - mineralne preparate niti  dodatnu hranu. Prednost gotovih hrana je u tome što ne treba gubiti vreme na pripremu hrane i ako se drži u dobrom uslovima (hladno i suvo mesto bez direktne sunčeve svetlosti), male su šanse da se pokvari i da postane zdravstveno neispravna. Ukoliko pas slabije prihvata suvu hranu, možete ga hraniti i vlažnom hranom (konzerve, sosevi, paštete). Takođe, vlažnu hranu možete mešati sa granulama i tako učiniti obrok ukusnijim.

Najbolje je da psa kupate što ređe, a preporuka je da to bude maksimalno 4 puta godišnje. Kupanje može biti veliki stres za psa (naročito ako se sprovodi prvi put). Takođe, ako temperatura prostorije nije odgovarajuća, pas se može prehladiti. Zato se preporučuje da se tek po primanju vakcine protiv besnila i perioda stvaranja imuniteta (15 dana) štene okupa prvi put. U međuvremenu štene možete okupati "suvim" šamponom.

U našoj ponudi možete naći sredstvo za suvo pranje Trocken - Shampoo (Trixie), koji se nanosi direktno na kožu i dlaku. Blago se utrlja, a zatim se četkanjem ukloni sa kože. Talk na svoju površinu absorbuje nečistoće i neprijatne mirise.

Ovo i ostale higijenske proizvode za štence možete pogledati u Pet Centru.

Štene se kupa isključivo šamponima koji su namenjeni štencima, a u našoj ponudi postoje sledeći šamponi: Shampoo per cuccioli (Armonie naturali), Essentilas tearless, My first puppy shampoo (Greenfields), Puppy shampoo (Ebi vet),  Natural ph Shampoo ciccioli (Friskies), Puppy & Cat shampoo Pet smoothies, Welpen (Trixie), šampon za štenad miris badema (Skalar).

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak