Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam štene šarplaninca od 4 meseca i čim ga pustim da se igra on počne da me grize. Molim vas da mi kažete šta da uradim da se to više ne dešava?
Nikola

O: Nakon napuštanja legla oko 8. nedelje starosti, završena je primarna socijalizacija šteneta uz majku i ostale štence. Nakon dovođenja šteneta kući čovek bi trebalo da provodi sa psom dosta vremena, jer pas sada treba da se navikne na život sa čovekom i da usvoji nove navike. Pogrešno je mladog psa dugo ostavljati samog. 

Igra sa štenetom može da bude najbolji način na koji će pas da shvati šta sme, a šta ne i koje je njegovo mesto u kući. Tokom igre pas oseća zadovoljstvo i doživljava prijatna iskustva i spreman je sve da učini i mnogo toga da nauči kako bi vlasnik bio zainteresovan da se igra sa njim što duže.

Tokom igre čovek treba da nauči psa da je on vođa čopora i da od njega zavisi kada počinje i kada se završava igra, kao i šta je u toku igre prihvatljivo. Ukoliko dozvolite psu da vas grize, naročito ukoliko jako grize i da on bira kada ćete se igrati, reskirate da pas stekne utisak da je on dominantan, što je u kasnijem odgoju teško iskoreniti.

Svakom štenetu je igra sa vlasnikom zabavnija od bilo koje igračke.

Ipak, vlasnik ne treba da bude "živa igračka", tj. da pas grize njegove ruke. Vlasnik treba da učestvuje u igri tako što će zainteresovati štene za neku igračku i učestvovati u igri indirekto (bacanje loptice, sakrivanje predmeta itd).

Nepoželjno ponašanje treba sankcionisati. Smatra se da je za psa najveća kazna ignorisanje ili prekidanje igre. Nikako ne treba koristiti batine kako bi ubedili psa da greši, jer će se pas onda plašiti ruke i može postati nesiguran i ujedljiv. Ukoliko treba kazniti psa, možete mu protresti kožu na vratu (što ne izaziva bol, ali ga podseća na način kažnjavanja koji je koristila njegova majka) uz prekidanje igre.

Kada pustite psa sa lanca, upoznajte ga sa novom igračkom. Svaki put kada počne da radi što ne sme, sankcionišite ponašanje na način na koji sam navela. Kada počne da se igra na pravi način, pohvalite ga i nastavite sa istim aktivnostima. Što više vremena provodite sa psom tokom dana.

Sve ovo zahteva dosta strpljenja i vremena, psu se morate potpuno posvetiti.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak