Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam žensko, nesterilisano štene maltezera od 6,5 mjeseci koje ne želi jesti pseće granule. Probali smo Royal Canin, Premil, Pedigree, Profesional, Josera. Najbolje jede Premil. Kada smo bili u jednom pet šopu, prodavatelj nam je prodao pileću hranu za štence, čiji mu proizvođač nije poznat. Tu hranu je jela ali taj pet šop se zatvorio, a mi ne znamo koju hranu da tražimo u drugim radnjama. Od pilećih smo probali Trainer koju, takođe, odbija jesti. Jedna komšinica ju je ponudila mačjim Whiskas-om, koji joj se mnogo svideo. Zato bih Vas pitala smem li svakodnevno hraniti Whiskas hranom za mačke i pilećim viršlama, hlebom, čvarcima, mlekom, salamom, sirem...

Unapred hvala, Đurđija

O: Pseći i mačji sistem za varenje su različiti, pa je samim tim i sastav hrane drugačiji. Mačka je prvenstveno mesožder, dok psu meso sačinjava svega 20-25% obroka, a ostalo su ugljeni hidrati.

Poznato je da su mačke dosta izbirljive u izboru hrane pa njihova hrana sadrži više mesa i manje dodataka poput povrća, riže i sličnog. Mačke imaju manji sistema za varenje od psa pa zbog toga hrana mora biti lako i brzo svarljiva.

Takođe, mačja hrana mora sadržavati taurin (aminokiselina) koja je nužna u funkciji vida i srčanog mišića nego kod pasa.

Ovoj navici sklone su posebno male rase poput Vaše maltezerke, koje su poznate po svom izboru hrane. Ukoliko pas povremeno dođe do mačje hrane, neće mu se ništa dogoditi, međutim ukoliko se pas stalno hrani mačjom hranom (proteinski jako bogata) psu su u tom slučaju jako opterećeni bubrezi (bubrežna insufiencija).


Stoga psa nastavite da hranite psećom hranom koja je prilagođena njihovom sistemu za varenje i potrebama.


O ishrani psa mesom pisale je koleginica Ana Jovanović, dr. vet. med., pod naslovom „Svinjsko meso u ishrani“.

O ishrani psa mlečnim proizvodima pisali je pomenuta koleginica u tekstu “Konzumiranje kravljeg mleka i pojava crevnih parazita”.


O ishrani psa hlebom možete pročitati u odgovoru koleginice Mirjane Pejčić, dr. vet. med., “Ishrana psa supom iz kesice i hlebom”.

Maltezeri su nekad probirljivi što se tiče hrane. Kako bi zubi ostali zdravi i jaki, u ishrani se moraju redovno koristiti keksići i suva granulirana hrana. Preporuka je da u ishrani koristite hrane superpremijum kvaliteta, kako bi psu ponudili optimalno izbalansirane obroke. U našoj ponudi postoji bogat izbor hrana ovoga tipa kao što su Brit Care, Hill's, Royal Canin, Pro Plan, Alleva i sl.

Više o problemu izbirljivosti hrane kod šteneta možete pročitati u tekstu “Izbirljivost i slab apetit psa”.


O navikavanju psa na granuliranu hranu pisali smo u sledećim tekstovima: “Prelazak na suvu - granuliranu hranu (nedostatak apetita)” i “Podsticanje apetita i navikavanje na granule

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak