Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam pit bull-a starog 4 meseca... i rekli su mi da ne smije da jede svinjsko meso uopšte, pa me zanima zasto ne smije?
Hvala, Željko

O: U odnosu na druge vrste mesa, svinjsko meso je dosta masnije i teže se vari. Ukoliko koristite svinjsko meso u ishrani pasa, neophodno je da dosta pažnje posvetite pravilnom balansiranju materija (pogotovo odnosa belančevina i masti), jer usled nepravilne ishrane, a posebno ishrane bogate mastima, mogu se razviti brojni zdravstveni problemi kod pasa (gojaznost, pankreatitis).

Svinjsko meso takođe može sadržati veći broj bakterija (Salmonele), kao i parazite (Trihinele) koje je teže naći u drugim vrstama mesa.

Svarljivost svinjskog mesa se kreće oko 93.9 %, bogato je vitaminima grupe B, a posebno B-1, B-2, B-12, gvožđem i cinkom. Ishrana svinjskim mesom se zabranjuje u slučajevima preosetljivosti.

Ukoliko pripremate obroke koji su bazirani na svinjskom mesu kao izvoru proteina, morate paziti da je meso higijenski ispravno (kupljeno u mesari ili je iz vašeg domaćinstva i pregledano na trihinelu, a u procesu dobijanja mesa ste poštovali sve higijenske standarde), kao i da ga dobro termički obradite. Za pripremu obroka koristite samo kvalitetne komade mesa, ne one koji su suviše masni.

Ukoliko je veterinar rekao da pas ne treba da jede svinjsko meso, jer postoji opravdani razlog za to, onda nemojte koristiti ovu vrstu mesa u ishrani Vašeg šteneta.

Preporučila bih Vam da psa hranite hranama premium i superpremium kvaliteta.

U ponudi Pet Centra postoji veliki izbor hrana koje možete koristiti, a posebno bih Vam preporučila hranu Brit care (Brit Care Junor Large Breed).

 

 

OZNAKE: