Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Danas sam kupila tigricu, prodavac mi je rekao da je ručno hranjena i stara oko 3 meseca. Medjutim, kada sam došla kući primetila sam da na nosnicama ima bordo zadebljanje. Znate li o čemu je reč? Hvala. Ana


O: Promena boje voštanice iznad kljuna se smatra fiziološkom pojavom sve do polne zrelosti. Iz tog razloga su moguće greške pri određivanju pola kod veoma mladih ptica. Boja nosnica varira u odnosu na starost tigrice i u odnosu na pol tigrice. Veoma mlade ptice imaju ružičastu nosnicu. Kako stare, boja nosnica im se menja u beličasto - braon, što znači da je ptica ženskog pola i u plavo - ljubičastu, što znači da je ptica muškog pola. Tigrice su polno zrele najranije sa 6 meseci, ali ne bi trebalo pustiti ih da se pare pre punih godinu dana starosti. U tom periodu (starost 6 meseci), lako je razlikovati pol na osnovu jasne boje nosnice. Kod jedinki koje su žute i bele boje, nosnica neretko do kraja života ostane boje mesa - ružičasta, a jedina razlika je što je kod mužjaka glatka, dok je kod ženki hrapava.


Sa postizanjem polne zrelosti raste nivo hormona, koji ptici daju karakterisitke pola i ističu polna obeležja. Među polna obeležja se ubrajaju i boja voštanice, pokreti udvaranja, pesma udvaranja mužjaka itd.


U proleće, najčešće, polno zrele jedinke u prisustvu jedinki različitog pola postaju voljne za parenje. Tada se boja nosnice može intenzivirati u smislu da kod ženki boja nosnice bude tamno braon, pa čak i pomalo ljubičasta, dok kod mužjaka postaje intenzivno plava i sjajna. Pored promene boje nosnice, primetićete i promene u ponašanju: mužjak će se više udvarati ženki, ptice će biti veselije i naklonjenije jedna drugoj. Tada je neophodno da im omogućite gnezdo za razmnožavanje i pojačate ishranu.

U slučaju vaših kućnih ljubimaca neophodno je ustanoviti sa sigurnošću kojeg su tačno pola.

Ako voštanica iznad kljuna ima zadebljanje I nepravilnog je rasta I izgleda odlazak kod veterinara bi bio pozeljan.

Izbočine mogu zatvoriti nosne otvore i otežati disanje ptice. Uzrok ovakvog izgleda mogu biti šugarci ili paraziti unutar kože (Knemidokoptes), tumorozna oboljenja reproduktivnih organa (posebno kod muških ptica) kada se primećuje i povećan abdomen.

Takođe, nepravilan izgled voštanice nalazi se i kod ptica slabe kondicije te kod starijih ptica, kada voštanica poprima smeđu boju i hipetrofirana je.

Prema uzroku određuje se i način lečenja, a do tada nastojte osigurati što čistije uslove prostora u kojem boravi ptica.

 

OZNAKE: