Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam činčilu staru 3 meseca, pre dva dana sam primetila da joj je levo uvo spuštenije, deluje kao prelomljeno, za razliku od desnog koje stoji uspravno, toplije je i kapilari su blago izraženiji. Činčila je aktivna, normalno se ponaša, ali me to baš zabrinulo. Pretpostavljam da ga je povredila u kavezu. Da li da je vodim kod veterinara ili bi to trebalo da prođe samo od sebe? Hvala unapred, Ivana
O: Kod činčila uši počinju da se spuštaju sa 15 dana starosti, pa sve do nekoliko meseci starosti. Razlog za to leži u genetici, ishrani, ali i u individualnim osobinama svake pojedine životinje.

Uzrok nepravilnog položaja ušiju može biti i u nepravilnom držanju i ophođenju s ljubimcem ili usled povrede uveta usled različitih uzroka.

Naime, prilikom igranja, držanja i podizanja ljubimca ne smeju se nikada povlačiti za uši. Razlog leži u činjenici da su uši činčile građene od posebno osetljivih anatomskih struktura podložnim povredama, traumama i krivim zarastanjima ako se prikladno ne tretiraju.

Takođe neke činčile imaju naviku da pomeraju uši što može dovesti do toga da je jedna ušna školjka spuštenija u odnosu na drugu. Ovu pojavu su mnogi iskusni odgajivači činčila okarakterisali kao normalnu. Međutim, postoji mogućnost da je došlo do povrede ušne školjke, što ne smemo zanemariti.

Zbog toga Vam predlažem odlazak kod veterinara i da ljubimca odvedete kod veterinara na pregled kako bi utvrdio zdravstveni status ljubimca i pouzdano odredio dijagnozu, a samim tim i terapiju.