aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Primetio sam naglo uvećanje testisa kod sibirske veverice. Da li je to normalno jer mi je odgajivač rekao da je sezona parenja u proleće?

Milan

O: Mužjaci sibirske veverice mogu biti polno aktivni tokom cele godine ali prolaze fazu regresije u kojoj dolazi do promene morfologije testisa. U periodu kasne jeseni i zime testisi se retrahuju (povlače) u abdomen tako da skrotum izgleda prazan. Kod nekih veverica ta regresija može biti jako izražena i veličina se može smanjiti i do 86 %. Takođe se retrahuju i bulbouretralne žlezde 70 % i prostata 75%. Tokom kasne zime i početkom proleća testisi se povećavaju, dostižu svoju potpunu veličinu i spuštaju se u skrotum. Ovo se dešava u sezoni parenja tako da reproduktivni sistem obezbedio dovoljnu količinu spermatozoida i oploditi ženku. Ponekad se može uočiti i da su testisi, odnosno, koža i dlaka na skrotumu tamnije boje. Neki autori navode da je uzrok u urinu i mirisnim izlučevinama veverice koja na takav način komunicira sa drugim vevericama.

Kako vreme odmiče, postojeća tamnija boja dlake će nestajati jer će je zameniti čista svetlija dlaka. Povećanje testisa koje ste opisali  se može objasniti trenutnim klimatskim uslovima koji su slični prolećnim, a u toku zime kada temperature budu veoma niske možete očekivati regresiju.

 

Veoma je važno isključiti i mogućnost nekog patološkog procesa (zapaljenja, tumora itd.) na testisima i zato vas savetujem da se obratite veterinaru kliničaru za pregled.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak