Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dobilja sam ženku ruske plave mace i potpuno sam oduševljena. Sada ima pet meseci i vrlo je živahna. Ono što me zanima je koliko će da poraste, odnosno kolika je težina odrasle ruske plave ženke.? Do kada se mace razvijaju i rastu? Hvala.
Vesna

O: Ruska plava mačka je vrlo cenjena rasa mačke, prepoznatljiva po svom svilenkastom krznu. Osnovna boja je plava, ali uzgojene su vrste i sa crnom i belom bojom (koje su priznate od strane ACF i GCCF).

Kako ime kaže, potiče iz Rusije, a prvobitni naziv joj je bio Arhanglesk mačka, jer se veruje da su je u Englesku (1960.god.) doneli mornari iz Arhangelska. Kasnije je promenjen naziv u ruska plava mačka, koji se zadržao do danas.

Malo se zna o poreklu Ruske plave mačke, ali sigurno je da nije veštačka rasa, već je nastala prirodnim putem, da bi se kasnije (selektivnim uzgajanjem) dobile osobine kakve danas poseduje. Nekada su je čak i lovili zbog njenog prelepog krzna. Poznato je da je bila omiljeni ljubimac Engleske kraljice Viktorije, a smatra se da su je uzgajali Ruski carevi kao „kraljevsku mačku“.

Prvi put je izložena (pod nazivom Arhangelsk mačka) 1975. godine u Kristal Palati u Engleskoj, gde se takmičila u sklopu svih plavih mačaka. Tek je 1912. godine dobila sopstvenu klasu. Današnji izgled Ruske plave mačke je nastao ukrštanjem ruskih plavih mački iz Engleske (koje su se odlikovale veoma svilenkastim krznom) sa Skandinavskim, čije su oči bile tamno zelene boje. Tada, tačnije od 1960. god. postaje sve popularnija, kako na izložbama, tako i kao kućna mačka.

Ruska plava mačka se može lako razlikovati od drugih rasa, i to najviše zbog njenog najupadljivijeg dela - krzna. Priznata je samo plava boja, tj. siva sa plavim odsjajem preko koga prelazi svilenkasto - srebrni sjaj. Ovaj sjaj se javlja zbog duplog krzna, pri čemu je tamnija boja pri dnu, tako da svetlija boja dolazi do izražaja na tamnoj podlozi. Kod mladunaca se javljaju takozvane "ghost tabbies", tj. pruge koje se gube kada stupe u polnu zrelost.

Ruska plava mačka je srazmerne, lake građe. Ima malu, okruglu glavu sa velikim ušima. Oči su zelene boje (prema pravilima udruženja), ali kod mladunaca variraju od plave, preko žute i narandžaste, pa na kraju do zelene. Telo je dugo i mišićavo, sa dugim repom, a samo kretanje daje poseban izgled ove prelepe mačke.

Ovo je tiha, čista rasa mačke, veoma razigrana i uprkos svojoj stidljivoj prirodi veoma je privržena vlasniku. Veoma su inteligentne, o čemu govori brzo učenje otvaranja vrata, vraćanje loptice itd. Često su stidljive pred strancima, ali to može da se promeni tokom odrastanja, tako da su bojažljive dok su male, a zatim otvorene ili obratno. Poznate su i po svojoj razigranosti, kao i druželjubivosti prema drugim životinjama. Pogodne su i za moderan način života, jer im nije teško da ostanu same u kući, ali naravno ne treba ostavljati bilo kog ljubimca dugo vremena samog.

Težina odrasle plave mačke se kreće od 2,5 kg do 5,5 kg, u što zavisi od pola i uslova i načina uzgoja. Mačke inače postaju polno zrele sa 6 - 7 meseci starosti, dok svoj telesni / fižički razvoj završavaju sa 12 meseci starosti.

OZNAKE: