Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam akvarijum sa 4 zlatne ribice i 2 puža. Puževe sam skoro kupio i svetlo žute boje su. Interesuje me da li za njih trebaju neki posebni uslovi, smetaju li ribicama i čime se hrane jer su mi za njih preporučili tabletice SERA Viformo, koje sam kupio i koje su, kako vidim u uputstvu za čistače i 'catfish'. Jednu tableticu ubacujem u akvarijum svaka tri dana. Puževi su inače aktivni i kreću se čitav dan i po zidovima i po dnu. Samo noću oko 9 sati oba puža su na zidu pri samoj površini vode. Mogu li u akvarijum da dodam i čistače? Unapred hvala, Predrag.

O: Najvjerojatnije se radi o pužu jabučaru (Pomacea bridgesi).

On se hrani otpacima na dnu akvarijuma, vrlo dobro i lepo čisti alge, naročito sa stakla, dobrodošao je sustanar većini tipova riba koje podnose tvrdu i jače tvrdu vodu. Naime, tvrdoća vode je potrebna da bi puž od minerala u vodi, uz one koje dobija hranjenjem, mogao graditi svoju lepu narančasto-žutu kućicu.

Vrlo rado će prihvatiti hranu u tabletama koja brzo tone bez obzira na proizvođača, pa tako i Sera Vioformo.

Obzirom da dišu plućima, nije neuobičajeno da ih vidite na površini vode, a vrlo često ispužu iz akvarijuma ukoliko nije poklopljen, stoga vam preporučam da obavezno nabavite poklopac za akvarijum, ukoliko ga već nemate, kako ne biste pronašli vaše puževe na podu sobe.

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak