Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam akvarijum sa 4 zlatne ribice i 2 puža. Puževe sam skoro kupio i svetlo žute boje su. Interesuje me da li za njih trebaju neki posebni uslovi, smetaju li ribicama i čime se hrane jer su mi za njih preporučili tabletice SERA Viformo, koje sam kupio i koje su, kako vidim u uputstvu za čistače i 'catfish'. Jednu tableticu ubacujem u akvarijum svaka tri dana. Puževi su inače aktivni i kreću se čitav dan i po zidovima i po dnu. Samo noću oko 9 sati oba puža su na zidu pri samoj površini vode. Mogu li u akvarijum da dodam i čistače? Unapred hvala, Predrag.

O: Najvjerojatnije se radi o pužu jabučaru (Pomacea bridgesi).

On se hrani otpacima na dnu akvarijuma, vrlo dobro i lepo čisti alge, naročito sa stakla, dobrodošao je sustanar većini tipova riba koje podnose tvrdu i jače tvrdu vodu. Naime, tvrdoća vode je potrebna da bi puž od minerala u vodi, uz one koje dobija hranjenjem, mogao graditi svoju lepu narančasto-žutu kućicu.

Vrlo rado će prihvatiti hranu u tabletama koja brzo tone bez obzira na proizvođača, pa tako i Sera Vioformo.

Obzirom da dišu plućima, nije neuobičajeno da ih vidite na površini vode, a vrlo često ispužu iz akvarijuma ukoliko nije poklopljen, stoga vam preporučam da obavezno nabavite poklopac za akvarijum, ukoliko ga već nemate, kako ne biste pronašli vaše puževe na podu sobe.