Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Primetio sam da mi mužjak gupija ima gravidnu tačku, tj. da je trudan. Da li je moguće da je ženka promenila pol, tako da sada imam trudnog mužjaka? Pročitao sam na nekoj stranici da ženke gupija mogu promeniti pol u mužjaka posle nekoliko mrestova. Marko

O: Promena pola kod gupija (Poecilia reticulata) nije naučno zabeležena. Promene pola su poznata pojava u akvaristici, na primer kod  ksifoa (Xiphophorus hellerii), kada ženka u nedostatku mužjaka postane mužjak (protoginični hermafrodit). Ribe uključuju relativno veliki broj dvopolaca.

Neke se ribe, uključujući određene vrste šarana i čikova, razmnožavaju partenogenetski, tako da jaja budu oplođena bez mužjaka. Druge se vrste razmnožavaju tzv. ginogenezom. To uključuje vrstu Poecilia formosa, koja je mešanac dveju drugih vrsta, a populacija joj se sastoji samo od ženki. Do razmnožavanja dolazi kad ženku oplodi mužjak bilo koje od dveju roditeljskih vrsta.

Iako u ribljem svetu postoji veliki broj kombinacija, koliko je meni poznato, do sada nije zabeležena promena pola kod gupija.