Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poslušao sam vaš savet u vezi borca koji odbija da jede granuliranu hranu i kupio listiće, međutim ništa se nije promenilo. Odbija i dalje da jede. Goran Marić

O: Borci su prilično "pasivne" ribe koje u prirodi sušne periode provode u malo vode, pri čemu usporavaju svoj metabolizam i žive u vrlo skromnim uslovima što se tiče ishrane. Ako Vaša riba normalno pliva, agresivno reaguje na prisustvo drugog mužjaka (postavite je pred ogledalo i pratite što se događa), širi svoje peraje, uredno odlazi na površinu po vazduh i slično, mislim da još uvek nemate razloga za zabrinutost.

Ako odbija hranu zbog nekakvog patološkog delovanja, bilo parazitarnog, bakterijskog, virusnog ili metaboličkog, osim odbijanja hrane uočljivi bi bili i neki drugi simptomi (iako je to kod bette teško primetiti), poput pokunjenosti, depresije, ubrzanog ili usporenog disanja i slično.

Za početak možete pokušati opet da promenite hranu i da ponudite npr. JBL NovoBetta, Nutrafin Max listići za Bette, Tetra Beta ili neku sličnu hranu.

Ako riba i dalje odbija hranu možete da pokušate tretman sa preparatima širokog spektra delovanja poput Medimora (Aquarium Munster), General Tonic - a (Tetra Medica) i sl.