ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Zanima me kako bih na licu mesta mogla pomoći životinji koju je udario auto, što smem da uradim, a što ne smem... Lana

O: Ukoliko životinja nema uočljivih znakova preloma ili prekida kontinuiteta kože i mekih tkiva, a pritom se čini i da je pri svesti, tada će Vam trebati pomoć druge osobe zbog obuzdavanja jer i pitome životinje kad ih boli i kada su preplašene pružaju otpor te hoće da ugrizu jer ne razumeju da im samo želite pomoći.

Na mestu nesreće svakako možete učiniti sledeće:

Prvo i osnovno - lagano i bez naglih pokreta sklonite životinju sa puta. Pritom proveriti da li je životinja pri svesti.


Proveriti da li životinja diše i da li joj kuca srce - disanje lako proverite posmatranjem, tj. podizanjem prsnog koša, ili pritiskom na vratnu ili femoralnu arteriju.

Ukoliko primetite da ne diše, tada proverite disajne puteve pa bi ih trebalo osloboditi ukoliko su obstruirani bilo kakvim sadržajem.

Veštačko disanje i masaža srca - teoretski se mogu primeniti na mestu nesreće (ako životinja ne diše i nema disanja). Postaviti životinju da leži na desnom boku. U zavisnosti od veličine životinje, sa jednom ili oba dlana pritiskajte rebra ritmički. Nakon svakih 10-15 stiskanja prsnog koša, 2 puta dati veštačko disanje.

Veštačko disanje je najlakše dati tako da se životinji zatvore usta sa oba dlana pa se daje veštačko disanje na nos. Međutim, ukoliko niste sigurni u sebe i mislite da bi mogli više naštetiti, tada je bolje ne primenjivati ove metode pa što pre odvedite povređenu životinu do stručne osobe.

Zaustaviti krvarenje - ukoliko primetite da životinja krvari, što pre zaustavite krvarenje i to pritiskom na mesto krvarenja ili podvezivanjem povojem iznad mesta krvarenja (ukoliko je to moguće).

Utopliti povređenu životinju - nakon što ste zaustavili krvarenje životinju utoplite ćebetom ili bilo čime što imate, verovatno je da će životinji biti mnogo hladno zbog šoka.

Na kraju, ranjenoj životinji (bilo psu ili mački kao i bilo kojoj životinji) koju je udario auto možete pomoći tako da je bez odgađanja i puno pomeranja odvedete u najbližu veterinarsku ambulantu.

Ponekad se dogodi da prilikom udarca auta dođe do fraktura, povreda glave (što možete primetiti ako je prisutno krvarenje iz nosa, nejednaka raširenost zenica), unutrašnjih krvarenja, fraktura kičme... Takvu životinju je ustvari najbolje što manje pomerati i okretati te sa što većom pažnjom staviti u auto i odvesti veterinaru.

Nikako ne bih preporučila nameštanje fraktura (bilo otvorenih bilo zatvorenih), davanje hrane ili vode kao ni pokušavati da životinju podignete na noge.

 

OZNAKE: