mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kolumbijsku duginu bou. Zmija je stara oko tri meseca. Kupila sam je iz odgajivačnice u Nišu. Kod mene je odprilike oko mesec dana i od kad sam je donela samo je jednom htela da jede i to je jela pre jedno tri nedelje i od tad odbija hranu. Ne znam šta da radim po tom pitanju. Davala sam joj male miševe, pacove ali uopšte ne želi da jede. Da li imate neki savet ili predlog šta da radim? I zanima me još koja je temperatura idealna za terarijum. Nadam se Vasoj pomoći i  odgovoru. Topao pozdrav. Dejana

O: Zbog svoje relativno male veličine (do 180 cm , oko 5 kg) ova boa je idealna za terariste koji nemaju velikog prostora za terarijume. Ipak da bi smo u veštačkim uslovima pružili ovoj vrsti zmije najidealnije uslove, treba se informisati o njenim prirodnim uslovima.

Ova vrsta boe nastanjuje centralnu i južnu Ameriku, najčešće pored reka i močvara na granama drveća. Veoma je koloritna i njene boje se prelivaju na svetlosti zbog čega je i dobila naziv "Rainbow boa".

Dugina boa je isključivo noćna zmija i svoj plen napada kada padne noć, stpljivo i nepomično cekajući na nekoj grani.


U prirodnim uslovima staništa gde nalazimo duginu boa-u jesu mesta sa visoki, procenatom vlaznosti (do 80%) iz tog razloga moramo da obratimo posebnu pažnju da i u veštackim uslovima obezbedimo dovoljnu vlažnosti terarijuma. To ćemo najlakše ostavriti ako postavimo adekvatnu podlogu koja zadržava vlažnost i obavezno vodeni deo u terarijumu, neki bazenčić ili pregradni deo gde cemo nasuti dovoljno vode.
 
Temperatura u prirodnim uslovima kreće se od 21C - 32C u zavisnosti od podvrste boe, odnosno staništa gde se nalazi. Konkretno, za ovu podvrstu optimalna temperature u terarijumu bi bila oko 32C.
 
Hrana svih boa jesu sitniji glodari (miševi i pacovi) tako da ih treba i u veštackim uslovima hraniti sa istim, s tim što moramo voditi računa o veličini plena da ne bi zmiju povredili. Velika je razlika hraniti jednog burmanskog pitona ili boa-u koja ne može da proguta preveliki plen , tj. nema toliku mogućnost otvaranja vilica kao burmanski piton. Poželjno je iz tog razloga navikavati boa-u na umrtvljen plen da bi izbegli teže povrede (ugrizi miša ili pacova). Zmije uzimaju hranu u dužim vremenskim intervalima, a ne svakodnevno kao ostale životinje i mogu neverovatno dugo da izdrže bez hrane.
 
Nije retka pojava da zmije imaju slabiji apetit. To se najčešće dešava za vreme presvlačenja.


Takođe, obratite pažnju na eventualne stresne faktore, naprimer temperaturu terarijuma, veličinu terarijuma ali i mikroklimatske uslove.

Pokušajte ga povremeno nuditi plenom s kojim ste ga i pre hranili. Nemate razloga za zabrinutost, budite strpljivi i istrajni u nuđenju hrane (svakih desetak-dvadesetak dana). Višemesečna glad ne bi trebala naškoditi njegovom zdravstvenom stanju.
 
I na kraju treba reci da je boa živorotka koja rađa zive mlade. Dugina boa moze da izleže po desetak mladunaca koji se hrane mladim miševima.


OZNAKE: