Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Koji lek dati mačku koji je odjednom ostao bez glasa, jede, normalno se kreće, ne daje nikakve znake bolesti. Puno vas pozdravljam, Radmila

O:
Promuklost je opšti pojam kojim se opisuje promena glasa, a uzroci promuklosti mogu biti različiti.

Promene glasa ili nemogućnost oglašavanja mogu biti uzrokovane poremećajima na nivou glasnih žica koje stvaraju zvukove u larinksu. Dok maca diše glasne žice su razmaknute, a prilikom mijaukanja priljube se jedna uz drugu te prolaskom zraka iz pluća vibriraju i proizvode zvuk. Edem ili neravnine na glasnicama onemogućuju njihovo zbližavanje, što dovodi do promena u mijaukanju ili mijaukanje potpuno izostaje.

Različiti patološki procesi na glasnim žicama, kao što su novotvorevine, te upalni procesi koji se šire sa grkljanja i ždrela, bolesti štitne žlezde i neurološki poremećaji, mogu uzrokovati stanje promuklosti ili gubitka glasa.

Promuklost je najčešće posledica akutnog laringitisa ili akutne upale grkljana. Upala grkljana uglavnom se javlja kao samostalna bolest, ali može se javiti i kao popratna bolest kod drugih zaraznih bolesti , kod virusne infekcije gornjih respiratornih puteva, bakterijskih infekcija ili dugotrajnog oglašavanja. Kod obične upale grkljana, glas postaje hrapav, promukao i tiši.

Budući da je kod upale larinksa sluzokoža otečena, ona potpuno onemogućava približavanje glasnih žica prilikom oglašavanja, a što uzrokuje promenu glasa i promuklost.

Upalu grkljana, a samim time i promuklost, može uzrokovati i nagla promena temperature, hladnoća i prehlada, pa čak i prašina i dim.


Nekada je potpuni oporavak potebna je i antibiotska terapija prema preporuci veterinara, a takođe i dodavanje multivitaminski preparata kako bi se poboljšao imunitet životinje.


U svakom slučaju savetujem da posetite veterinara kako bi izvršio klinički pregled i sproveo adekvatnu terapiju po potrebi.

OZNAKE: