Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam papagaja tigricu koji već izvesno vreme ima proliv zelenkaste boje, kloaka mu je ulepljena. Mislila sam da ce ga to proći samo od sebe jer je bio živahan, uzimao je hranu i vodu, cvrkutao, ali pre nedelju dana sam ga zatekla sa iskrivljenom glavom (ulevo), pustila sam ga da leti ali on je bio dezorijentisan i nije mogao letiti iako sam ga prethodni dan puštala i leteo je normalno. On i dalje jede, ali uglavnom kunja sa pognutom glavom, vodu slabije pije nego obično, a naravno proliv i dalje ima, ne leti, glava mu je neprirodno zavrnuta. Molim Vas za savet šta da radim? Čitala sam o raznim zoonozama koje se prenose sa ptica na čoveka, pa sam se dodatno zabrinula.

Žao mi je da ga gledam ovako pokunjenog, a ne znam kako da mu pomognem.
Unapred hvala! Marija

O: Proliv kod ptica je najčešće znak poremećenog zdravstvenog stanja, a predstavlja povećanje obima i sadržaja ili učestalosti pražnjenja creva.
 
Uzrok proliva mogu biti različite infekcije (bakterijske i virusne), ali proliv ponekad može da bude i posledica nagle promene hrane, ishrane bogatije zelenom hranom (posebno treba biti oprezan sa zelenom salatom koja je čest uzrok digestivnih smetnji) ili voćem (koje nije sveže ili je prskano raznim pesticidima), konzumiranjem pokvarene hrane, reakcija na strano telo, trovanje...

U slučajevima kada je hrana uzrok, preporučuje se da se obustavi davanje voća i povrća, a davati samo proso (dok se stanje ne popravi).

Ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji, najčešći su uzročnici bakterije iz roda Salmonella ili Escherichia coli. Nastanku bolesti pogoduje stres - zbog transporta, nagle promene hrane, temperaturna variranja i slično.

Bolesne ptice imaju nakostrešeno perje, proliv, u težim oblicima javlja se dehidracija, obično fecesom zaprljano, lepljivo perje u području kloake, izražena je slabost, nevoljnost i drhtanje, a ponekad i čupanje perja sa područja stomaka. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom ptice i bakteriološkim ispitivanjem fecesa. Lečenje se bazira na davanju adekvatnih antibiotika peroralno (uglavnom u vodu za piće) i / ili parenteralno. Bakterijski enteritis uglavnom se može sprečiti redovnom higijenom kaveza (da bi se onemogućila fekalna kontaminacija posudica sa hranom i vodom).

Kod nas u Pet centru možete da kupite preparat Bio - digest, koji se daje za bolje varenje, kod proliva. To je prirodan izvor hrane za optimalnu crevnu floru, obezbeđuje bolju konzistentnost izmeta.
 
Ukoliko se stanje kod bolesne ptice ne poboljša u roku od 24 h (što je slučaj sa Vašom tigricom), neophodno je da se potraži pomoć veterinara koji će uraditi klinički pregled ptice i ako je potrebno preporučiti određenu terapiju.

OZNAKE: